×

Siker

Küldetése: felhőtlenítés – interjú Vámos Robival

Gyermeki tisztaságú rajzait könnyen felismerni, melyeknek vidám színei és pozitív üzenetei akkor is Vámos Robi szívét és gondolatait tükrözik vissza, ha ma már egy tucat ember segíti őt a Táblácskák elkészítésében. Szigorúan vámosrobisan és szigorúan sok-sok adni vágyással és örömmel. Mert Robi nem csak mosolyt csalni szeretne az arcokra, annál sokkal nagyobb küldetés mozgatja.

Robival Budapesten, az Eiffel parkban találkozunk, ahová vonattal jött Dunakesziről. Különös kapcsolata van a vasúttal, hiszen első munkahelye a dunakeszi járműjavító volt, ahol vasúti kocsik alkatrészeit tervezte. 2011-ben közel 10 év gépészmérnöki munka után úgy döntött, újba dologba kezd. Felmondott munkahelyén azért, hogy ezentúl kizárólag a Táblácskákkal foglalkozhasson. Kockáztatott, de megcsinálta, és kiderült, igaza volt. Azóta egy sor ember segíti az egyedi üzenetek rajzos kivitelezésében és az örömszerzésben. Robi azonban itt nem állt meg, hiszen úgy érzi, „felhőtleníteni” kell az embereket, ami nagyjából annyit tesz, hogy nyitottá kell tenni őket a boldogság befogadására. A küldetése: jobbítsuk meg az emberek kedélyállapotát! Azt mondja, ehhez nem is kell sok, csak egy kis szemléletváltás.

Fotó: Szakály Fruzsina

Vámos Robi, a Táblácska megalapítója – Fotó: Szakály Fruzsina


A Táblácska

Vámos Robi eredetileg gépészmérnök, a Táblácska megalapítója, két gyermek, Peti és Virág édesapja. Hitvallása: Teremts olyan helyzeteket, ahol csodákat tehetsz! Ne teremts olyanokat, amikben panaszkodhatsz! Élményt és értéket adni az embereknek, könnyeddé, szórakoztatóvá, vidámmá és színessé tenni a hétköznapokat. Szürkéből színeset, unalomból élményt, szomorúból boldogot varázsolni.

Az első falapra készült színes rajz Robiék lakásának ajtajára készült névtáblaként. Aztán jöttek a barátok, a szomszédok, az ismerősök, hogy ők is szeretnének egyet. Egy sajátot, egy személyeset. Szépen lassan pedig híre ment a táblakészítőnek, aki színes rajzaival – amiken most már mindig van napocska, virág és ember, mert a mosoly is elengedhetetlen – boldogságot csalt az emberek arcára. A gyermeki tisztaságot és őszinteséget tükröző, egyszerű és barátságos rajzokra pillantva óhatatlanul is elszállnak egy pillanatra a felhők felőlünk. És pontosan ez Robi küldetése.

A Táblácskák mindig egyedi kérésre, személyes üzenetekkel készülnek, ám ehhez picit azért mesélni kell magunkról. De csak annyit, milyenek vagyunk, hogy nézünk ki és mit szeretünk csinálni. Elmondhatjuk, ki szerepeljen a képen és hogy mi legyen rajta a felirat, de ha valami igazán szeretetteljeset szeretnénk, akkor jobb, ha nem kötjük meg az alkotó kezét, aki nem papírra, hanem azonnal a fára kanyarintja alkotásait. Így készül közösen az egyedi ajándék, ami megtanít arra, hogy adni legalább akkora boldogság, mint kapni. Mert örülni mások örömének nagyszerű dolog.

 

 

Alig várom

Robi azt mesélte, az irodájuk falát is Táblácskák díszítik, ahol sok-sok olyan üzenet kapott helyet, amit a mindennapokban nem szabad elfelejteniük. Például, hogy: Alig várom! Mert szerinte mindent csak így érdemes csinálni. Lelkesedéssel. Alig várni, hogy elkészüljön a rajz, alig várni, hogy a színekkel új életre keljen, alig várni, hogy a megrendelője a kezébe vegye, és alig várni, hogy végül mosolyt csaljon annak az arcára, akinek ajándékul szánták. Robi azt meséli, hogy ritkán akcióznak, áraik a főszezonban mindig felfelé változnak: karácsony közeledtével és a májusi ballagós időszakban például. Októberben viszont szülinapot tartanak, ilyenkor minden méretű Táblácska kedvezőbb. Ezzel is arra szeretné tanítani a vásárlóit, hogy tudatosan, időben készüljenek az ajándékozásra. Azt mondja magáról, ő cseppet sem olyan mézes-mázas, mint azt a rajzai alapján vélhetnénk róla, hanem inkább konfrontatívan előrevivő. Szereti kizökkenteni az embereket a negatív berögződéseikből, gondolkodásra késztetni őket, hogy jobb legyen az életük, s boldogabbak legyenek.

Mindenki nagyon fontos

A Táblácskánál különösen fontos, hogy minden megrendelővel ugyanolyan közvetlen kapcsolatot ápoljanak, ha kell, visszahívják telefonon. Mindenkinek mindig válaszolnak, és ha kell, többször is egyeztetnek annak érdekében, hogy végül olyan kép készüljön el, amivel boldogan távozik a vevő.

Fotó: Szakály Fruzsina

Vámosi Robi: Teremts olyan helyzeteket, ahol csodákat tehetsz! – Fotó: Szakály Fruzsina

 

Rajzos szemléletformálás

Robi nem csak a Táblácskákon keresztül igyekszik formálni az embereket, megtanítani őket arra, hogy rajtuk is múlik a boldogságuk, hanem szívesen elmegy közösen rajzolni, beszélgetni, inspirálni. Például iskolákba, ahol mindenki rajzolhat a táblára, együtt készül el az a kép, amit aztán minden gyerek egy papírra másolva vihet haza. A Táblácskához hasonlóan mára az egyszeri alkalomból az lett, hogy Robit, a rajzosan szemléletváltásra tanító bohém és bölcs tanítót szeretettel várják az ország számos iskolájában.

A megtisztelő felkérés

A beszélgetésünk kezdetén, amikor az általa készített tárgyakat nézegettük, Robi azonnal megajándékozott egy könyvvel. Láthatóan büszke rá, és igazolhatom, van mire. Az ország Bálint gazdája őt kérte fel Gyuri bácsi Emlékfoszlányok című könyvének illusztrálására. Az eredmény: csupa virág, csupa szeretet, csupa mosoly. Olyan vámosrobis.