×

Siker

Egyre többen nyaralnak a Balatonnál

Évről évre többen nyaralnak a Balatonnál, a vendégéjszakák száma évente átlagosan 150 ezerrel, azaz 3–5 százalékkal nő, és az idén is hasonló emelkedés várható – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) belföldi igazgatója az M1 aktuális csatornán ma.

Mártonné Máthé Kinga kiemelte – írja az MTI –, hogy 1,5 millió vendég ötmillió vendégéjszakát tölt a tónál évente. Mivel az elmúlt években nőtt a magyar családok fizetőképessége, a vendégek 75 százaléka magyar, 25 százaléka külföldi a magyar tengernél. A szolgáltatók is rájöttek arra, hogy a magyar vendég jó vendég, és átlagosan többet költ a Balatonnál szálláshelyre, mint a külföldi – tette hozzá.

Fotó: Mecseki Tamás

Fotó: Mecseki Tamás

A szálláshelyek kapacitása a déli és az északi parton is nőtt, 95 százalékuk télen is nyitva tart. A hosszú hétvégéken egész évben telt ház van a tónál, és fontos, hogy a klasszikus nyári balatoni szezonon túl ősszel vagy télen is többen pihenjenek a Balatonon – tette hozzá.

A magyarok utazási kedve érezhetően megnőtt, a teljes magyarországi 25 millió vendégéjszaka 50 százaléka belföldi – mondta Mártonné Máthé Kinga.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Budapest után Magyarország legnagyobb turisztikai pontja. Legfőbb vonzerejét a fürdőzési és vitorlázási lehetőségeknek köszönheti. Az északi partján gyorsabban mélyülő partok vannak, a déli parton a víz sekélyebb, lassabban mélyül.

A Magyar Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökséget idén tavasszal hozta létre a kormányzat. A termékfejlesztéstől a rendezvények koordinálásán át a külképviseletekig minden turizmust érintő kérdéssel foglalkozik. Az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció.