×

Csillagok

Színezd ki az életed és alkoss magadnak nyugalmat!

Annak ellenére, hogy a pszichológusok már évek óta mondogatják, a színezés az egyik leghatékonyabb stresszoldó tevékenység, csak mostanra ért el ez a tény a köztudatba. Mára viszont a felnőtteknek szóló színezők töretlen sikerrel fogynak a könyvesboltokban.

Az American Art Therapy Association szerint a művészeti terápia a mentális egészség megőrzését segítheti. Az alkotások elkészítése során felszínre juthatnak az érzelmek, a folyamat segíti az önismeret fejlődését, kialakulhatnak a szociális készségek, csökken a szorongás, növekszik az önbecsülés. Ugyanakkor önmagában egy felnőtt kifestő nem tekinthető művészeti terápiának, inkább annak csak egy részét képezi. De kiváló kikapcsolódást jelenthet otthon, a négy fal között.

Fotó: iStock.com/LisandraD

Fotó: iStock.com/LisandraD

Wellnesskezelés a léleknek

Talán meglepő, de a felnőtteknek szánt kifestőkönyvek számtalan mentális előnyt nyújthatnak. A színező terápiás jelleggel képes csökkenteni a szorongást, fejleszti a koncentrációs képességet és éberebbé teszi az elmét. A meditációhoz hasonlóan a színezés is „kikapcsolja” az agyat. Miközben arra koncentrálunk, hogy a fekete-fehér lapra színekből életet leheljünk, megfeledkezünk az egyéb gondokról. A pillanatra koncentrálunk és észrevétlenül elengedjük a stresszt, legalábbis egy időre. Ez a módszer különösen hasznos lehet azoknak, akik szeretnének valami látványosat alkotni, viszont a művészet egyéb alfajaihoz nem éreznek magukban elég tehetséget.

A körvonalak megnyugtatnak

Ez talán elsőre furcsán hangzik, de sok ember számára az nyújt biztonságérzetet, hogy bizonyos keretek között alkothatnak. A formák rendkívül sokfélék lehetnek, a lényeg mindig az, hogy vonalon belül kell maradni. Olyan ez, mint egy határvonal a biztos és a bizonytalan között, a stressz és a nyugalom mezsgyéje. Amellett, hogy megszabadulunk a gondoktól, boldogsághormont is felszabadít az alkotás folyamata és a végeredmény. Hogyan? A válasz rendkívül egyszerű: a kezdetben fekete-fehér formákból idővel egy színes kavalkádot varázsolunk, a színek pedig köztudottan jó hatással vannak a hangulatunkra. Egyes pszichológusok szerint színezés közben átélhető a flow-élmény, az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli.

Fotó: iStock.com/Jacob Ammentorp Lund

Fotó: iStock.com/Jacob Ammentorp Lund

Minek köszönhető a jótékony hatás?

A felnőtt kifestők pozitív hatásainak is van tudományos magyarázata. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, agyunk jobb és bal fele más-más dolgokért felel. Míg a bal a logikus és racionális, addig a jobb a kreatív és az emóciókért felelős. Színezés közben a jobb agyféltekénk veszi át az uralmat, a bal pedig kikapcsol. Ebben az állapotban pedig csökken a vérnyomás, a pulzus és a stresszhormonok szintje is. Ezek után nincs más dolgunk, csak beszerezni egy kifestőt, melyhez akár online is hozzájuthatunk, és találni némi szabadidőt. Elkezdeni nehéz, de az eredményen mi magunk is meg fogunk lepődni.