Igazából úgy indult, hogy megbeszéltük: készüljön egy olyan cikk, amiben úgy állítunk össze egy hétvégi menüt, hogy kimegyünk a piacra és meglátjuk, mit kapunk. Mert mennyire kreatív és jópofa dolog hétvégén fogni a kosárkát és kimenni a piacra vadászni. Aztán arra gondoltam, annyi csalás, előre tervezés belefér, hogy a spenótra célirányosan rákeresek a nénikéknél, mert a fokhagymával megfuttatott spenót szép színes köret és biztos jól mutat majd a tányéron. És majd halat teszek mellé, mert az meg milyen reform. Aztán kimentünk a piacra és naná, hogy borult minden.
Egyrészt a halas zárva volt, off. Másrészt szép, élénksárga cukkiniket találtam és azokat nem lehetett otthagyni. Ha már sárgám volt, kellett hozzá még valami élénk szín. Így jött be a képbe a paradicsom, és zöldnek a petrezselyem, mert azért pedig rajongok. (Holtversenyben a friss korianderrel, ugye. De azt csak a „zöldségesFlóri” hoz nekem.)
A három fogás összességében nagyjából másfél óra alatt elkészült, a legtöbb időt a hússal pepecseltem. Először a desszerttel és a levessel kezdtem, mert azoknak egy órát egyébként is hűtőben kell pihenni. A saláta/köret szintén nem igényel melegítést, ennél fogva amint az utolsó hús is kisült, azonnal tálalható. Az adagok 4 főre szólnak.
Fahéjas-mentás sárgadinnye-krémleves
65 dkg sárgadinnye (már megpucolva)
1 közepes banán
0,5 dl víz
3 ek. cukor (barna)
0,5 dl kókusztej (elhagyható, de finomabb tőle)
1 ek limelé
7-8 mentalevél
őrölt fahéj
A vizet felforralom, a cukrot felolvasztom benne, majd az összes hozzávalót egy mélyebb tálban összeturmixolom. Fél-egy órát hűtőben pihentetem. Ennyi.
Kókuszpuding rote grützével
400 ml sűrű kókusztej
50 gr kókuszreszelék
40 gr cukor
1 csomag vaníliás pudingpor vagy 35 gr keményítő
Rote grütze:
meggy, szeder és ribizli 1-1 arányban (lehet eper is)
1 ek étkezési keményítő
2-3 ek barnacukor
A pudinghoz a hozzávalókat csomómentesre keverem és sűrűsödésig főzöm. Kis poharakban hagyom megdermedni. A rote grützéhez a gyümölcsöket a cukorral elkezdem főzni egy kis lábosban. Amikor a gyümölcsök már levet eresztettek, de a meggy még egyben van, belekeverem a keményítőt és elzárom a gázt/leveszem a tűzhelyről. Ha kihűlt, a puding tetejére kanalazom.
Grillezett cukkinisaláta friss paradicsommal
3 kisebb sárga cukkini
azonos mennyiségű paradicsom
1 nagyobb lilahagyma
fél csokor petrezselyem
Az öntethez:
2 ek olívaolaj
1 tk balzsamecet
2 tk limelé
2 tk méz
A cukkinit félbevágom, majd ujjnyi vastagra szeletelem, sózom, borsozom, átforgatom két evőkanál olívaolajjal és serpenyőben nagy lángon megpirítom (ne legyen puha!). Amikor már majdnem kész, rádobom a sebtében felvágott hagymát és el is zárom a lángot. Közben feldarabolom a paradicsomot, ráaprítom a petrezselymet és összekeverem az öntettel. Amikor a cukkini már éppen csak langyos, összekeverem a paradicsomos résszel. Így, szobahőmérsékleten, melegítés nélkül tálalom majd.
Csirkemell sajtos bundában
80 dkg csirkemell
3 tojás
3–5 ek liszt (tojástól függ)
15 dkg markáns ízű sajt (cheddar, maasdamer)
8–10 ek zsemlemorzsa
só, bors, fűszerpaprika
A húst vékony csíkokra vágtam, besóztam. Egy mélytányérban csomómentesre kevertem a tojásokat a liszttel. Egy másikban lereszeltem a sajtot, majd összekevertem a zsemlemorzsával és megszórtam fűszerpaprikával (kb. fél kávéskanál). Kevés kókuszolajat hevítettem egy serpenyőben, időközben néha pótoltam. A húsokat a tojásos lisztbe, majd a sajtos panírban hempergettem és aranybarnára sütöttem.
Tipp: A sajt ragyogóan letapad a serpenyő aljára, de egy lapos fakanállal és némi határozott erőkifejtéssel fel lehet szedni anélkül, hogy a bunda örökre elégne az olajban. Csak folyamatosan figyelmeztetni kell őket, hogy nem illik odaégni.