Stílus

Csodás ajkak, természetesen

Tudjuk, mi van pontosan abban a bolti ajakápolóban, amit a szánkra kenünk? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy leálljunk a használatával, és készítsünk otthon saját magunknak, fillérekből, és csak természetes összetevőkből! Kerüljük el a kőolajszármazékokat, felesleges tartósító- illetve színezőanyagokat!

Érdemes nyáron is odafigyelni az ajkaink hidratáltságára, nem csak télen, hisz ilyenkor a tűző napsütés, a sós víz vagy a klór is károsíthatja szájunk érzékeny, vékony bőrét. Ne ijedjünk meg, használjunk nyugodtan egy kiürült és alaposan elmosott régi, csavaros adagolót, ha azonban újat szeretnénk, bioáruházak weboldaláról rendelhetünk, ám az sem tragédia, ha egy icipici tégelybe tesszük bele a balzsamot, és az ujjunkkal kenünk a szánkra belőle.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Elkészítés és turbózás

Kókuszolajon, méhviaszon és E-vitaminos olajon kívül másra nem is lesz szükségünk: 2 rész kókuszolajhoz egy rész méhviaszt tegyünk, majd pár csepp olajat. Nem kell nagy mennyiségekre gondolni, elég mondjuk evőkanalakkal kimérni, hiszen ha most elkészítünk egy adagot, biztos, hogy kitart télig. A viaszt óvatosan olvasszuk fel, lehetőleg gőz fölött, majd keverjük bele az olajakat. Hűtsük vissza addig a pontig, amíg olyan állagú masszát kapunk, amit már lehet „dobozolni”, ezután a megszilárdult, immár kész ajakápolót akár hónapokig használhatjuk.

Természetesen turbózhatjuk, amivel csak szeretnénk, mézzel, mandulaolajjal, shea- vagy kakaóvajjal. S az illatokról se feledkezzük meg, bátran cseppentsünk bele levendula-, rózsa-, citrus- vagy fahéjillóolajat. De ha azt szeretnénk, hogy egy kis enyhe színt kapjon az ajkunk, reszeljünk le egy céklát, és keverjük bele azt is!