Egészség

Receptek napégés kezelésére

A napégés igazi átok, ilyenkor piros, fáj és húzódik a bőr, akadályozza a barnulást, ráadásul napokig eltarthat. Most mutatunk három receptet, amelyek hatékony ellenszerei lehetnek a napégés okozta kellemetlenségeknek.

A napégéskor kialakuló bőrgyulladás hirtelen jön létre, többnyire a napozás után 3–6 órával jelentkezik. Heveny, égő érzés, fájdalmas, továbbá bőrpír is keletkezik. Súlyosabb égés esetén hólygocskák is megjelenhetnek a megégett bőrfelületen. Ezek, ha felszakadnak, hámhiányt okoznak. Hogy ezeket a tüneteket kezeljük, hasznáhatunk napozás utáni krémeket, de nem feltétlen kell drogériába vagy patikába szaladni, hiszen az éléskamrában is akadnak olyan ételek, amelyek hatékonyan kezelik a megégett bőrfelület. Az egyik ilyen a krumplis massza, a másik a szódabikarbónás keverék, a harmadik az almaecet. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatjuk ezeket.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A krumplis massza:

Két burgonyát mossunk és hámozzunk meg, vágjuk fel kockára, majd a krumplidarabokat tegyük turmixgépbe. Turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá egy kevés vizet, és az így keletkezett masszát vigyük fel az égett bőrre. Ha van otthon géz, azzal kössük át, és hagyjuk magunkon a kötést. A kötés laza legyen, ne szoros.

Szódabikarbónás keverék:

Egy tasak szódabikarbónát keverjünk össze kevés hideg vízzel, úgy, hogy massza jellegű keveréket kapjunk. Ezt vigyük fel a leégett tetsfelületre. Miután csillapodott az égő érzés, mossuk le.

Almaecet:

Egy szórófejes üvegbe öntsünk almaecetet, és permetezzük be vele a leégett bőrfelületet. Vagy öntsünk almaecetet vattacsomóra, és azzal kenjük be a megégett bőrt. Nem kell leöblíteni, magától megszárad.

Napégés ellen hatékony lehet még az uborkalé, a kókuszolaj, az olívaolaj, az aloe vera, a tejes borogatás, a natúr joghurt és a főzött mentalevél is.