Konyha

A legjobb, ami a zöldbabbal történhet – előételtől a főételig

Itt a zöldbabszezon, amikor a friss, roppanós zöldségnek olyan íze van, ami a mirelitnek soha, ráadásul látványosan tálalhatjuk, és az egészségünket – no meg vonalainkat – is megőrzi. Mutatunk néhány zöldbabos receptet, hogy megjöjjön az ihlet egy kis főzőcskézéshez!

Előétel: zöldbabsaláta

Nincs is finomabb hideg saláta, mint az, amiben zöldbab lapul! Párolni sem kell sokáig a zsenge hüvelyeket, máris mehetnek egy jó kis nyári zöldbabsalátába. Ha nem hidegen, hanem melegen készítjük, és tojást, csirkemájat vagy csirkehúst is adunk hozzá, akkor akár fogyókúrás főételnek is kitűnő választás. Ha keverjük a sárga hüvelyű és a zöld bokorbabot – mindkettő kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, viszont sok B1-, B2- és C-vitamint, no meg rostot –, vegyesen tesszük a salátába, még kifejezetten látványos is lesz a fogás! Ha nem szeretnénk salátát enni, akkor az egészben hagyott, párolt zöldbabot tekerjük baconbe és pirítsuk meg olívaolajon, vagy öntsük le sajtmártással.

Fotó: iStock.com/lily_rochha

Fotó: iStock.com/lily_rochha

Ebédre: zöldbabos leves és hús

Ha még tart a nyári diétánk, akár egytálételként is fogyaszthatjuk a friss zöldbablevest. A zöldbabot sárga- és fehérrépával, zöldhagymával együtt szeleteljük fel, és egy fazékba szórva öntsük fel vízzel. Jöhetnek a fűszerek, majd amíg a zöldségek puhulnak, készítsük el a húsos galuskát: alaposan ledarált csirkemellfilét keverjünk össze tojássárgájával, fűszerekkel, áztatott zsemlével, olívaolajjal, és adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. A végén adjuk hozzá a fehérje keménnyé vert habját, és kiskanállal szaggassuk a levesbe. Főételnek készíthetünk zöldbabos makarónit, ahol a tésztát elkeverjük fűszerekkel, zöldbabbal, tejszínes öntettel, és sajttal a tetején megsütjük. A pörköltet is gazdagíthatjuk zöldbabbal, süthetünk vékony szelet húst tejfölös zöldbabbal a tetején, készíthetünk zöldbabos rizst vagy akár dalmát halszeleteket is.

Fotó: iStock.com/MamaMiaPL

Fotó: iStock.com/MamaMiaPL

Uzsonnára: zöldbabos pite

Nagyon gyorsan elkészíthető, laktató finomságot kapunk, ha a zöldbabot összeismertetjük a – nem édes – linzertésztával. Természetesen jó a mirelit változat is, bár az egészséges életmód hívei elkészíthetik saját jól bevált receptjük szerint is házilag. A tésztát simítsuk úgy tepsibe, hogy maradjon pereme, szurkáljuk meg az alját, és süssük húsz percig. Közben pároljuk meg a feldarabolt friss zöldbabot, és halmozzuk rá a megsült linzertésztára karikára vágott hagymával és reszelt sajttal keverve. Tojásból, tejszínből és reszelt sajtból keverjünk mártást, és öntsük le vele a pitét, majd süssük meg. A végén jól szeletelhető, látványos finomságot kapunk.

Fotó: iStock.com/Andrea Skjold

Fotó: iStock.com/Andrea Skjold

Vacsorára: rakott zöldbab

Egy bögre rizst pároljunk meg, no meg külön a zöldbabot is. Aki hússal szeretné elkészíteni, az darált húst is fűszerezzen és pirítson meg. Ezután vágjunk fel vöröshagymát, dinszteljük meg olajon, adjunk hozzá paprikát, paradicsomot, fűszereket, fokhagymát, pirospaprikát, és ha kész a szaft, tegyük félre. Egy tűzálló, kivajazott tálba kezdjük el rétegezni a rizst, a húst, a babot, a rétegek közé pedig mehet tejföl és egy kis szaft. Ha kész vagyunk, a maradék mártást is borítsuk az ételre, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és mehet is a sütőbe.