Stílus

Mire ügyeljünk gyantázáskor?

Ma már teljesen természetes dolog a szőrtelen női láb, és sokan a gyantázást választják ehhez. Van, aki az arcát is szőrteleníti, sokan a bikinivonalat. Azonban ügyelni kell, hogyan végezzük ezt a műveletet annak érdekében, hogy bőrünk szép, sértetlen és egészséges maradjon.
Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Az otthon végzett gyantázás gazdaságos módja a szőrtelenítésnek, de nagyon fontos, hogy tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, mielőtt belefogunk. Tudni érdemes, hogy napégett vagy rendkívül érzékeny bőrt nem szabad gyantázni, és akkor is kerülni kell a gyantázást, ha valaki isotretinoin hatóanyagú aknegyógyszert szedett az előző hat hónapban. Érdemes a brazil gyantázást is szakemberre bízni, mert ezeken a területeken különösen érzékeny a bőr.

Gyantázás előtt győződjünk meg arról, hogy a szőrszálak hosszúsága körülbelül 6-8 milliméter. Az ennél hosszabb szőrt már rendkívül nehéz és fájdalmas gyantázni. Nem ajánlott retinoltartalmú bőrápoló termékeket használni az arc gyantázását megelőző kettő–öt napban, mert így a szőrrel együtt a bőr egy részét is eltávolíthatjuk.

A fájdalom és diszkomfortérzés csökkentése érdekében vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is érdemes bevenni, vagy hideg borogatást is tehetünk az érintett bőrre körülbelül 30 perccel a gyantázás előtt. Amit még tudni kell: gyantázás előtt mossuk le a bőrt, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket, az elhalt bőrsejteket és a bőrápoló termékek maradványait. Ezután alaposan töröljük szárazra. A tiszta és száraz bőrön jobban megtapad a gyanta.

Gyantázás után hideg borogatással lehet enyhíteni a fájdalmat, kerülni kell a forró fürdőt, és viseljünk laza ruházatot. Használjunk olyan hidratálót, amely nem tömíti el a pórusokat – tanácsolják szakemberek. Keressünk olajmentes termékeket. Ha követjük a termékek használati utasításait, a házi gyantázás biztonságos és hatékony szőrtelenítési módszer lehet.

Ha azonban valaki a gyantázást követően két napnál hosszabb ideig bőrpírt vagy duzzanatot tapasztal a bőrén, forduljon bőrgyógyászhoz.