Egészség

Felfázni nyáron is lehet – sajnos

Téves az a hiedelem, hogy a felfázásos megbetegedéseknek a téli hideghez van közük. Sajnos nyáron is könnyű felfázni, persze egy kis odafigyeléssel – mint annyi minden – ez is megelőzhető.

A felfázás valójában bakteriális eredetű fertőzés, tipikusan nyári betegség, kiváltó oka pedig tízből kilencszer a húgyutakba kerülő E.coli baktérium. A hideg időjárás annyiban mégis hibás lehet, hogy hatására az immunrendszer legyengülhet, ezáltal a szervezet még kevésbé képes a megfelelő védekezésre. Ez azonban nyáron sem ismeretlen: az ész nélkül légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy elázás egy nyári vihar során még veszélyesebb egy lenge ruházatban.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

A kórokozó fiatalabbaknál jellemzően közös fürdő, jakuzzi használata során jut be a szervezetbe. Emellett szexuális úton terjedő betegségek is kiváltanak felfázásos tüneteket. Idősebb korban szintén nő a felfázás gyakorisága, jellemzően a menopauza után. Ennek oka, hogy a szövetek a női hormonok hiánya miatt elvesztik rugalmasságukat, jobban átjárhatóbbá válnak a baktériumok számára. A kórokozó a vér útján, a belekből, valamilyen gócból is eljuthat a húgyúti szervekig, azokban megtelepedhet. Utóbbi leggyakrabban a hólyagot érinti, ott okozhat gyulladást. Késői kezelés esetén pedig akár a vesében is, ami szövődményekkel is járhat.

A legfontosabb ezért a megelőzés, a megfelelő higiénia mellett a sok víz fogyasztása elengedhetetlen, utazáskor pedig plusz egy pulóver, zokni, váltó fehérnemű és esőkabát bepakolása.

Mind megelőzésképpen, mind kezelésként ajánlott a tőzegáfonya és a D-mannóz szedése, ami rengeteget segíthet. Ha mégsem múlnak a tünetek, a háziorvostól kérjünk, aki antibiotikumos kúrát javasolhat. Fontos, hogy a betegség esetén kerüljük a fürdőzést nyilvános strandokon, hiszen amellett, hogy másokat is megfertőzhetünk, a mi felfázásunk is súlyosbodhat.

Aki már egyszer felfázott, annak fokozottan kell ügyelni a megelőzésre, mert nagyobb eséllyel fázik fel újra.