Konyha

Ami nyáron elmaradhatatlan: a lángos

Ha nyár, akkor lángos – esszük strandon, tóparton. De nem kell elmennünk a legközelebbi strandbüféig, hogy fogyasszuk, elkészíthetjük otthon is ezt a magyar specialitást. Garantáltan elfogy az utolsó falatig.

A lángos az az étel, amit senkinek se kell bemutatni, mindenki szereti. A szerencsésebbeknek a nagymama süti, mások nyaralásokon, strandbüfékben eszik. Most azonban eláruljuk, hogyan készül a hamisítatlan lángos. A recept alapján bárki elkészítheti otthon, majd kedve szerint fokhagymaolajjal, sóval, sajttal, tejföllel ízesítheti. A recept azé a családé, amelyik egykor a budapesti Lehel piacon sütötte és árulta ezt a laktató finomságot.

Fotó: iStock.com/PingPongCat

Fotó: iStock.com/PingPongCat

Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13–15 cm átmérőjűhöz):

3 dl langyos kézmeleg víz

2 tk cukor

20 g friss élesztő

1 ek só

1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)

1 dl olaj

sütéshez bő, tűzforró olaj

Elkészítése:

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.

2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.

3. Ha felolvadt az élesztő, hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.

4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.

5. 20 perc után a tésztánkat körb locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.

6. Újra letakarjuk és kb. 5 percre megint kelni hagyjuk.

7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából, egy olajozott tálcára tesszük őket, és 5-10 percig állni hagyjuk.

8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg tűzforró, bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.

9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy, hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.

10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.

11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.