A lángos az az étel, amit senkinek se kell bemutatni, mindenki szereti. A szerencsésebbeknek a nagymama süti, mások nyaralásokon, strandbüfékben eszik. Most azonban eláruljuk, hogyan készül a hamisítatlan lángos. A recept alapján bárki elkészítheti otthon, majd kedve szerint fokhagymaolajjal, sóval, sajttal, tejföllel ízesítheti. A recept azé a családé, amelyik egykor a budapesti Lehel piacon sütötte és árulta ezt a laktató finomságot.
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13–15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő, tűzforró olaj
Elkészítése:
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő, hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körb locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és kb. 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából, egy olajozott tálcára tesszük őket, és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg tűzforró, bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy, hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.