×

Konyha

Rózsalekvár ínyenceknek

Ha valami igazán egyedi és különleges lekvárra vágyunk, készítsünk rózsalekvárt. Elkészítésébe a gyerekek is besegíthetnek: szedhetik a rózsaszirmokat.

Mielőtt meghökkenénk a rózsalekvár hallatán, szögezzük le, hogy a rózsa is az ehető virágok csoportjába tartozik, a keleti konyha használja is. Igazán különleges lekvár készíthető a színpompás szirmokból. Sőt, ha úgy tartja kedvünk, levendulával vagy vaníliával is ízesíthetjük. Mi már kóstoltuk, és nagyon finom.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Akinek vannak a kertben rózsái, annak a boltba se kell az alaphozzávalóért szaladni, hiszen a saját kertjéből szedheti a virágokat. Magunk is ehetjük, de a rózsalekvár kiváló ajádéknak is ínyenceknek.

Ezúttal az alapreceptet ismertetjük.

Hozzávalók:

Legalább 150 gramm rózsaszirom (Ügyeljünk arra, hogy a rózsa ne legyen vegyszerrel kezelt, valamint arra, hogy a szirmok egészségesek legyenek. Amelyiket a bogarak megrágdosták, azt ne használjuk fel.)

25 dkg cukor

1,5 dl víz

1 citrom leve

1 csomag dzsemfix/zselé

2,5 dl víz a zseléhez

Elkészítése:

A rózsa szirmait alaposan mossuk meg, majd helyezzük egy fazékba vagy lábosba. 1,5 dl vízzel öntsük fel, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el főzni lassú lángon. Amíg fő, a zselét hozzákeverjük 2,5 dl vízhez, majd ezt adjuk a rózsákhoz. A citromlevet is adjuk hozzá, és úgy 40 percig főzzük. Ezután pépesítsük botmixerrel a virágokat, forraljuk pár percig, végezetül előzőleg sterilizált, jól zárható üvegekbe adagoljuk. Ha ezzel megvagyunk, fordítsuk fejtetőre az üvegeket legalább 5 percre – ezzel ússzuk meg azt, hogy tartósítószert tegyünk a lekvárba. Majd állítsuk talpra az üvegeket, tegyük őket száraz dunsztba, és abban hagyjuk kihűlni. Azután tehetjük is az éléskamrába a lekvárunkat. Vagy kalácsra, palacsintába…

A lekvár színe attól függ, hogy milyen színű szirmokat főztünk.