Siker

Tornagyőztes a vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a Margitszigeten zajló BENU Kupa olimpiai felkészülési tornát, miután a harmadik, vasárnapi mérkőzésén nagy csatában egy góllal legyőzte riói csoportellenfelét, az ausztrál együttest – adta hírül az MTI. A női válogatottunk negyedik lett.

Eredmény:

Magyarország–Ausztrália 16–15 (4-2, 5-6, 6-5, 1-2) magyar gólszerzők: Varga Dá. 5, Zalánki, Erdélyi 3-3, Tóth M., Vámos 2-2, Hosnyánszky.

Budapest, 2016. július 15. Vámos Márton (fehérben) és a horvát Petar Muslim a BENU Kupa olimpiai felkészülési vízilabdatorna Magyarország–Horvátország férfi mérkőzésén a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában 2016. július 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A vasárnapi mérkőzésen – amelyet a kedvezőtlen időjárás miatt a Hajós Alfréd uszoda fedett medencéjében rendeztek – Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a korábbi találkozókhoz hasonlóan nélkülözte Varga Dénest és Hárai Balázst.

A nyitó felvonás ausztrál találattal kezdődött, az első percben Varga Dániel emberelőnyből egyenlített, majd Decker Attila mutatott be három védést. Decker Ádám centerezése után Tóth Márton már a vezetést szerezte meg a házigazdának, Varga Dániel kinti lövése után pedig 3-1 állt a rövid időre meghibásodó eredményjelzőn. Ezt követően Vámos Márton találata után gyorsan jött az ausztrál szépítés.

A második nyolc perc két ausztrál góllal indult, Hosnyánszky Norbert vette vissza a vezetést egy emberelőnyös találattal, majd Vámos lövése csúszott át kicsivel a gólvonalon. Nagy góllal zárkóztak a vendégek – Aaron Younger negyedik lehetőségét értékesítette –, Zalánki Gergő elhajlásból vette be Joel Dennerley kapuját, aki eddig kilenc magyar kísérletből kettőt tudott hárítani. Tóth Márton egy szép összjáték után gondoskodott arról, hogy az ausztrál kapuvédő statisztikája ne javuljon, majd Decker hónalja alatt csorgott be egy lövés (8-6). A vendégek kihasználták a védekezésben többször hibázó magyarok megingását, Erdélyi Balázs viszont pontos távoli lövéssel jelezte, hogy támadásban hatékony volt a magyar csapat a vasárnapi mérkőzésen. Az üresen hagyott Younger közelről talált be egy perccel a második negyed vége előtt Decker Attila kapujába, így egygólos magyar előnnyel mehettek a nagyszünetre a csapatok.

A fordulás után Varga Dániel ötméteresből talált be, az ausztrál válasz nem sokat váratott magára. Jó védekezés után, megúszást követően Zalánki pimaszul ejtette át a kapust, a vendégek újra egy gólra zárkóztak egy gyors támadás után, sőt, a negyed felénél egyenlítettek is. Varga Dániel ötméteresével újra a magyaroknál volt a fór, ezt emberelőnyből egalizálta Ausztrália. Zalánki harmadik gólja újfent magyar előnyt jelentett, ám ismét jött az egyenlítés. Erdélyi két szép villanásával 15-13-ra módosult az állás – előbb akcióból talált be, majd a harmadik nyolc perc utolsó magyar támadását pazar húzással fejezte be centerből.

A záró negyed a találkozón szokatlan gólcsenddel indult, az első találatot öt perccel a játékrész kezdete után, hárommal a mérkőzés vége előtt az ausztrálok szerezték. Az utolsó percnek egyenlő állásnál vágtak neki a csapatok, az ausztrálok egy kapufáról lecsorgó labdából egalizáltak. A magyar együttes két másodperccel a vége előtt ötméterest kapott, s Varga Dániel harmadik büntetőjét is magabiztosan értékesítette, megszerezve a győztes gólt. Ezzel Benedek Tibor együttese százszázalékos mérleggel diadalmaskodott a tornán.

A nap másik mérkőzésén az olimpiai bajnok horvát csapat 14 góllal legyőzte a grúzokat, így másodikként zárt.

Szombaton játszották:
Magyarország–Grúzia 18-5 (4-0, 7-0, 2-3, 5-2) Horvátország–Ausztrália 13-8 (5-1, 4-0, 2-4, 2-3)

Pénteken játszották:
Magyarország–Horvátország 12-11 (3-3, 1-3, 4-2, 4-3) Ausztrália–Grúzia 20-6 (6-1, 4-1, 6-3, 4-1)

A férfi torna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Grúzia 0

A női torna végeredménye: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Ausztrália 6, 3. Olaszország 3, 4. Magyarország 1