Egészség

Nők, akiknek összetört a szívük – nem szófordulat a megtört szív szindróma

A történelem során számtalan szív tört össze, főként szerelmi bánat hatására. Sokáig képtelenségnek tűnt, hogy ezt az elvont fogalmat fizikailag bizonyítsák, de kiderült: a megtört szív szindróma tényleg létező betegség.

Tulajdonképpen a szív ideiglenes betegségéről van szó, mely kialakulhat erőteljes fizikai vagy érzelmi stressz hatására. A rossz hír pedig az, hogy ez a fajta betegség a nőknél nagyobb arányban mutatható ki, mint a férfiaknál. Okozhatja ezt egy szerettünk elvesztése vagy egy autóbaleset is. Az Arkansasi Egyetem kutatói rájöttek, hogy ez a jelenség 7,5-szer nagyobb eséllyel jelentkezik a nők esetében – és 55 év fölött különösen gyakori az előfordulása.

Fotó: iStock.com/eldinhoid

Fotó: iStock.com/eldinhoid

Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza, de hasonló tünetekkel jár, mint egy szívroham és ezt általában valamilyen stresszes helyzet váltja ki – részletezte dr. Stacey Rosen, a Long Island-i Kórház kardiológusa. „A nők szíve másként reagál az egyes szívbetegségre, mint a férfiaké. Hogy ez egy külső hatás a szívizomra, vagy a vérerek viselkedésének eltérése, egyelőre nem tisztázott.”

A megtört szív szindróma átmeneti szívnagyobbodást okoz a szerv egy részén, míg a többi normálisan működik vagy erőteljesebben húzódik össze. A tünetek közé tartozik a mellkasi fájdalom, a légszomj, a gyengeség és a szabálytalan szívverés. Ez egy gyógyítható betegség, melyből általában egy hét alatt fel lehet épülni, de néha a halál okozója is lehet.

6230 megtört szív

A kutatók 2007-es adatokat használtak és kiderült, hogy a 6230 megtört szívű ember 89%-a nő volt. A betegek egyharmada 50–65 év közötti volt, ráadásul 58% már a 65 évet is betöltötte. A férfiak száma rendkívül elenyésző: úgy tűnik, az ő szívük jobban bírja a megterheléseket, mint a nőké.
Ez az első alkalom, hogy felfedeztünk egy olyan betegséget, ahol egyértelmű az elme és a szív kapcsolata” – összegezte dr. Suzanne Steinbaum, a New Yorki-i Lenox Hill kórház munkatársa. „Nem hiszem, hogy alá kellene becsülni az elme hatását a szívre. Az állandósult stressz és az érzelmi állapotunk hatással van a szívünk állapotára.”

Fotó: iStock.com/KariHoglund

Fotó: iStock.com/KariHoglund

A kutatók következő nagy feladata, hogy rájöjjenek, miért jellemzőbb a megtört szív szindróma a nők esetében. A hormonok persze okozhatnak alapvető különbségeket, de további kutatásokra is szükség van ahhoz, hogy tisztázni tudják ezt az állapotot.

Általában azt mondják, hogy a nők érzelmesebbek és érzékenyebben reagálnak dolgokra, de nem lenne igazságos, ha azt mondanánk, hogy a férfiak nem képesek ugyanerre.

Korábbi írásainkban már foglalkoztunk a különféle feszültségűző technikákkal illetve, hogy milyen hétköznapi veszélyek feszegetik stressztűrő képességünk határát. Egy hirtelen jött nagyobb megrázkódtatásra (legyen az válás, betegség vagy haláleset) természetesen nem lehet előre felkészülni. Érdemes azonban fokozottan odafigyelni arra, hogy amennyire csak lehet, csökkentsük a stresszt az életünkben. Mi, nők fokozottan veszélyeztetett helyzetben vagyunk és bár sok mindent elbírunk, a szívünk tűrőképessége is véges. Vigyázzunk rá!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!