Stílus

A napozás tudománya

A napozás mára kész tudomány lett, nem csak előtte kell megfelelően felkészíteni a bőrünket, közben a lehető legnagyobb gondossággal kiválasztott naptejjel kétóránként végig illik kenni magunkat. Ám az sem mindegy, hogy utána mi történik a bőrünkkel, hisz az is nagyban befolyásolja majd a végeredményt.

Előkészületek

A napozás előtti teendőinkről már volt szó, érdemes „bemelegíteni” a bőrünket egy hosszú és intenzív nyaralás előtt, főleg ha délre utazunk, ahol meredekebb napsugarak fognak érni bennünket. Pár alkalom a szoláriumban pont megfelelő edzőtábor lesz!

Közben

Fontos, hogy a bőrtípusunknak legmegfelelőbb naptejet válasszuk ki. Nem a faktorszám a legfontosabb, sokkal inkább az összetevők. Keressünk olyat, ami nem elnyeli, hanem visszaveri a nap sugarait, s a lehető legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazza, tehát a kémiai anyagok helyett válasszuk inkább a fizikai fényvédőket, azok nem szívódnak be a bőrünkbe. Ez persze kényelmetlenebb, hiszen egy elég masszív réteget képez a bőrünkön, hosszú távon mégis érdemesebb a kevésbé agresszív módszer mellett dönteni.

Fotó: StockSnap.io/Markus Spiske

Fotó: StockSnap.io/Markus Spiske

Napozás utáni teendők

Ha megkapott minket a nap, azt bizony csak órákkal később fogjuk érezni, mindenesetre vigyünk magunkkal napozás utáni hűsítő zselét, vagy a patikákban kapható hagyományos sprayt, ami az égett bőrt gyógyítja. Ha végeztünk a strandolással, minden esetben zuhanyozzunk le langyos vízzel, még akkor is, ha egy csepp tenger vagy klóros víz sem ért bennünket. Használjunk kíméletes, krémes tusfürdőt, s ha megszáradtunk minden esetben hidratáljuk a bőrünket, elsősorban az arcunkon!