Konyha

Variációk tejberizsre: tej nélkül, rizs nélkül, habosan

A tejberizst mindenki szereti, csak éppen nem mindenki fogyaszthatja. Pedig lehet belőle finom reggeli, éhségűző tízórai vagy könnyű, ebéd utáni desszert is. Kipróbáltuk tejmentesen és rizsmentesen is.

Az már egy szint a főzőtudományban, ha valaki képes finom tejberizst készíteni, amiben nem marad kemény a rizs, nem ég oda a lábos aljára menthetetlenül, és nem lesz egy híg trutyi az egész. Aki eddig a pontig eljutott, az alábbi receptekkel is elboldogul, és táplálékallergiától, diétától függően megtalálja a neki megfelelő variációt.

Fotó: iStock.com/Stitchik

Fotó: iStock.com/Stitchik

Tej nélkül a tejallergiásoknak

2 dl kerek szemű rizottórizs
2 dl víz
5 dl növényi tej (mandula, kókusz, szója – a rizst most hagyjuk)
1 ek. kókuszzsír
egy csipet só
3-4 ek. barna cukor vagy cukorpótló
fél csomag vaníliás pudingpor
1 dl víz vagy növényi tej

A rizst a vízzel, a növényi tejjel és egy csipet sóval feltesszük főni. Ha felvette a nedvességet, hozzákeverjük a kókuszzsírt és a cukrot. A pudingport kikeverjük egy deci vízzel vagy növényi tejjel, a rizshez keverjük, és egy picit még főzzük, hogy besűrűsödjön.

Rizs nélkül, tejjel (tejes köleskása)

2 dl köles
6-7 dl tej
csipet só
0,5 kávéskanál vaníliaőrlemény vagy fél rúd vanília
3 ek. méz vagy cukor(pótló)

A köleskása valahol a tejberizs és a zabkása között van félúton, de a tejberizsnél mindenképpen egészségesebb. A kölest átmossuk, és a picit több, mint háromszoros mennyiségű tejjel, valamint a vaníliával feltesszük főni. A mézet csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kölesnek markánsabb íze van, mint a rizsnek, ezért akinek ez szokatlan, ízesítse fahéjjal, lekvárral, gyümölcsökkel.

Fotó: iStock.com/badmanproduction

Fotó: iStock.com/badmanproduction

Krémesen, habbal

A pudinggal főzött változat leginkább a boltokban kapható poharas tejberizsekhez hasonlít attól függően, mennyi pudinggal főzi az ember. Az ennél kicsit krémesebb változatnál tejszínhabbal vagy növényi tejszínből készült habbal keverjük össze a puhára főtt rizst.
2 dl rizst puhára főzünk két és félszeres mennyiségű édes tejben, és hagyjuk kicsit kihűlni. Utána egy dl tejszínt habbá verünk, vaníliával ízesítjük, és a rizshez keverjük. Habfixálót ne tegyünk hozzá! Ugyanezt a receptet gabonatejjel és gabonatejszínnel is elkészíthetjük.

Vegyes gabonából

A tejberizshez hasonló desszertet különböző gabonákból is készíthetünk, ekkor magasabb tápanyagtartalma lesz. Erre a célra bevethető a zabpehely, amely könnyen szétfő, kellemesen sűrű állagot kölcsönöz az ételnek, és nincs markáns íze.

1,5 dl rizottórizs
1 dl teljes szemű zabpehely
5 dl tej
3-4 ek. méz vagy cukor
0,5 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só
(+ gabonatej esetén fél evőkanál kókuszzsír)

A rizst a sóval és három dl tejjel feltesszük főni. Amikor már félig kész, hozzátesszük a zabpelyhet és a maradék tejet, valamint a vaníliakivonatot. Időközben figyelni kell, mert a zabpehely nem mindig azonos mennyiségű folyadékot vesz fel, ezért ha túlságosan besűrűsödik, pótolni kell. Aki gabonatejet használ, a végén adja hozzá a kókuszzsírt, hogy pótolja a tejben meglévő zsírokat a krémesebb ízhatás kedvéért. Ha kissé kihűlt, ízesítsük mézzel (vagy cukorral).