Az már egy szint a főzőtudományban, ha valaki képes finom tejberizst készíteni, amiben nem marad kemény a rizs, nem ég oda a lábos aljára menthetetlenül, és nem lesz egy híg trutyi az egész. Aki eddig a pontig eljutott, az alábbi receptekkel is elboldogul, és táplálékallergiától, diétától függően megtalálja a neki megfelelő variációt.
Tej nélkül a tejallergiásoknak
2 dl kerek szemű rizottórizs
2 dl víz
5 dl növényi tej (mandula, kókusz, szója – a rizst most hagyjuk)
1 ek. kókuszzsír
egy csipet só
3-4 ek. barna cukor vagy cukorpótló
fél csomag vaníliás pudingpor
1 dl víz vagy növényi tej
A rizst a vízzel, a növényi tejjel és egy csipet sóval feltesszük főni. Ha felvette a nedvességet, hozzákeverjük a kókuszzsírt és a cukrot. A pudingport kikeverjük egy deci vízzel vagy növényi tejjel, a rizshez keverjük, és egy picit még főzzük, hogy besűrűsödjön.
Rizs nélkül, tejjel (tejes köleskása)
2 dl köles
6-7 dl tej
csipet só
0,5 kávéskanál vaníliaőrlemény vagy fél rúd vanília
3 ek. méz vagy cukor(pótló)
A köleskása valahol a tejberizs és a zabkása között van félúton, de a tejberizsnél mindenképpen egészségesebb. A kölest átmossuk, és a picit több, mint háromszoros mennyiségű tejjel, valamint a vaníliával feltesszük főni. A mézet csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kölesnek markánsabb íze van, mint a rizsnek, ezért akinek ez szokatlan, ízesítse fahéjjal, lekvárral, gyümölcsökkel.
Krémesen, habbal
A pudinggal főzött változat leginkább a boltokban kapható poharas tejberizsekhez hasonlít attól függően, mennyi pudinggal főzi az ember. Az ennél kicsit krémesebb változatnál tejszínhabbal vagy növényi tejszínből készült habbal keverjük össze a puhára főtt rizst.
2 dl rizst puhára főzünk két és félszeres mennyiségű édes tejben, és hagyjuk kicsit kihűlni. Utána egy dl tejszínt habbá verünk, vaníliával ízesítjük, és a rizshez keverjük. Habfixálót ne tegyünk hozzá! Ugyanezt a receptet gabonatejjel és gabonatejszínnel is elkészíthetjük.
Vegyes gabonából
A tejberizshez hasonló desszertet különböző gabonákból is készíthetünk, ekkor magasabb tápanyagtartalma lesz. Erre a célra bevethető a zabpehely, amely könnyen szétfő, kellemesen sűrű állagot kölcsönöz az ételnek, és nincs markáns íze.
1,5 dl rizottórizs
1 dl teljes szemű zabpehely
5 dl tej
3-4 ek. méz vagy cukor
0,5 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só
(+ gabonatej esetén fél evőkanál kókuszzsír)
A rizst a sóval és három dl tejjel feltesszük főni. Amikor már félig kész, hozzátesszük a zabpelyhet és a maradék tejet, valamint a vaníliakivonatot. Időközben figyelni kell, mert a zabpehely nem mindig azonos mennyiségű folyadékot vesz fel, ezért ha túlságosan besűrűsödik, pótolni kell. Aki gabonatejet használ, a végén adja hozzá a kókuszzsírt, hogy pótolja a tejben meglévő zsírokat a krémesebb ízhatás kedvéért. Ha kissé kihűlt, ízesítsük mézzel (vagy cukorral).







