Egészség

Rákos sejtjei már az ősembernek is voltak

Már biztos, hogy a rák már 1,7 millió évvel ezelőtt is létezett, dél-afrikai ősemberek maradványában megtalálták a nyomait, tehát nem csupán a modern kor betegsége – számolt be az MTI.

Az agresszív daganat nyomát egy 1,7 millió éves korai emberelőd lábujjcsontjának maradványán fedezték fel. A kutatók szerint a lelet világosan mutatja, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége, amint egyesek állítják. Korábban is találtak csontkövületeket, amelyek az ősi emberek rákos daganatait bizonyították, az egyik legrégibb, mintegy 120 ezer éves egy Horvátország területén élt Neander-völgyitől származik, de például az egyiptomi múmiák röntgenezésekor nem találtak daganatra utaló jeleket. A most feltárt leletet a Johannesburg melletti világörökségi helyszín, az Emberiség bölcsője nevű ásatási hely Swartkrans-barlangjában fedezték fel. A South African Journal of Science című szaklapban közzétett adatok szerint a lábközépcsonton oszteoszarkóma, a csontrák ritka és rendkívül agresszív formája alakult ki.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Ősi vagy modern betegség?

Annak ellenére, hogy a rák különböző formáit számos ősi emberelődnél megtalálták, sokan vélik úgy, hogy a rosszindulatú daganat kizárólag a modern társadalom problémája. A Witwatersrandi Egyetem kutatója, Edward Odes elmondta a BBC-nek, hogy a modern orvostudomány képviselői között vannak, akik szerint a rákot az életmód és a környezet okozza. Ami részben igaz is, hiszen a modern életmód és a környezetszennyezés tényleg növeli a rákos daganatok egyes fajtáinak veszélyét, főleg a dohányzás és az alkoholfogyasztás.