Ridikül

Mi már tudjuk: az apák hormonjai is megbolondulnak!

A terhesség egy hatalmas hormonális hullámvasút, s attól függően, hogy épp fent vagyunk vagy lent, érezzük kicsattanóan boldognak vagy kétségbeesettnek magunkat. Mint kiderült, kis mértékben így vannak ezzel a terhes nők párjai is.

 A férfiak és a terhesség

Nehéz elképzelni, hogy a férfiaknak is közük van a terhesség változásaihoz. Mármint persze, a gyermek fogantatásához nagyon is közük volt, de onnantól kezdve biológiailag a gyerek fejlődése az anya testében rejtve történik, és egyedül az anya kapja azokat a hormonkombókat, amik ilyenkor szokásosak és normálisak. Mi, anyák érezzük először a baba mozgását, mi vagyunk farkaséhesek az éjszaka közepén, mi hányunk reggel, mi sírunk órákat egyetlen reklám miatt, vagy vagyunk épp házisárkányok, és nyűgös, fáradt, dagadt bokájú bálnák. Hogy hol vannak eközben a férfiak? Mellettünk. Gyakran kétségbeesett arccal, vagy fejüket fogva aggódnak, vásárolnak, figyelnek ránk, de igazán pontosan nem érthetik az egészet. Vagy mégis?

Fotó: iStock.com/tamaravidmar

Fotó: iStock.com/tamaravidmar

Hormonok játéka

Még a kétezres évek elején egy kutatócsoport felfedezte, hogy az apasággal a férfiak testében is elindulnak hormonális változások. Az a tudat, hogy apák lesznek, csökkenti szervezetük tesztoszteronszintjét, és növeli a prolaktin mennyiségét (ez az a hormon, ami segíti a tejtermelést, de számos más folyamatban is részt vesz, és a férfiaknak is jutott belőle). A csavar ott van a dologban, hogy ezek a változások csak akkor indulnak be az apákban, ha végig a párjuk mellett vannak a terhesség alatt, és odafigyelnek a nőre, érdekli őket a terhesség, a születendő baba.

Még az oxitocinból is kapnak az apukák

Az Emory Egyetem antropológusa, James Rilling egészítette ki a kutatásokat saját eredményeivel. Ő nemcsak kérdőívekkel mérte a változásokat, hanem az agyi aktivitást is végigkövette, illetve genetikai vizsgálatokat is végzett. Azokban az apákban, akik részt vettek a terhességben, tehát támogatták az anyát, és a babát is rendszeresen gondozták, magasabb volt az oxitocin szintje (ezt a hormont a méhösszehúzódásokkal hozzuk kapcsolatba, de felelős többek között a kötődés és a törődés kialakulásáért is, és igen, ez is van a férfiaknak is). Az oxitocin egyébként akkor is hat, ha a férfiak injekcióban kapják meg kívülről – mérhetően csökken az agresszivitásuk, és sokkal kedvesebbek a gyerkőcökkel. Amikor az agyi aktivitást vizsgálták, kiderült, hogy a törődő apák jobban odafigyelnek mások érzéseire, szükségleteinek megértésére, mint az átlagos férfiak, tehát egyfajta biológiai tréningen vesznek részt apaságból.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Vannak kivételek

Ez azonban – sajnos – nem úgy zajlik, hogy ha egy férfi megtudja, hogy apa lesz, hormonális bomba robban a szervezetében, és ha addig nem is volt kedves, most már az lesz. Azok a férfiak, akiknek eleve az átlagnál magasabb a tesztoszteronszintjük, kevésbé gondoskodóak, akkor is, ha apák lesznek. Míg az eleve alacsonyabb tesztoszteronszint gondoskodóvá teszi azokat a férfiakat is, akik még nem apák. Ők mérhetően jobban reagálnak még a gyerekekről készült fényképekre is, és családalapításkor náluk van a legnagyobb esélye a Couvade-szindróma kialakulásának is, azaz ők azok, akik rosszullétekre, hasdagadásra panaszkodnak terhes feleségük mellett. Szülés előtt ráadásul az ilyen férfiaknál megnő a prolaktinszint és az éberséget okozó kortizolé, illetve az ösztrogéné is – hormonálisan felkészül a szervezetük az apaságra. De még ez sem szentírás, hiszen egy ember viselkedését nemcsak a hormonok irányítják, hanem korábbi tapasztalataik, vérmérsékletük, sérüléseik, terveik, hozzáállásuk, és még sorolhatnánk.