Stílus

Délutáni korzózás a Duna mentén

Római kalandozásaink után úgy döntöttünk, kilátogatunk a Kopaszi-gátra is, habár sokan óva intettek minket tőle, mondván kocsi nélkül, tömegközlekedési eszközzel lehetetlen oda eljutni. Ám számunkra egyszerűen nem létezik lehetetlen, nekivágtunk a túrának, s alig több mint másfél óra alatt meg is érkeztünk! Megérte! Habár az utazásunk korántsem volt olyan romantikus, mint a Rómaira.

Történelem

A korábban lepusztult, elhagyatott, ám rendkívül népszerű terület pár év alatt csodás közparkká fejlődött. Elméletileg ide is lehet hajóval érkezni egy BKK jegyért cserébe, ám sajnos jelenleg a járat nem érinti a Kopaszi-gát megállóhelyet. A 900 méter hosszan a Dunába nyúló gát a Lágymányosi-öblöt választja el a Dunától, a múlt század utolsó évtizedeiben még aktív szeméttelep működött itt, szennyvíz és hulladék borzolta errefelé a kedélyeket. A kétezres évek közepén aztán elkezdődött a terület rehabilitációja, s 2007-re megépült a közpark a ma ismert formájában.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

A Kopaszi-gát gondozott gyepe minden bosszúságért kárpótolt bennünket. Habár a 103-as busszal nem pont oda érkeztünk, ahová számítottunk, de így legalább elmondhatjuk magunkról, hogy minden rejtett zugát bejártuk a területnek, sőt még az is kiderült számunkra, hogy rekortánon lehet futni a szabályosan lenyírt, ízléses platánok között. Azt hiszem, mi vagyunk az egyetlenek az univerzumban, akik elmondhatják magukról, hogy a 10 hektáros terület minden zegét-zugát bejárták és le is fotózták.

Pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés

Kipihenni azt a rengeteg lábunkba tett kilométert, beültünk az itt sorakozó feltűnően színvonalas bisztrók egyikébe, egy laza sajttál-brownie, rozé hosszúlépés kombinációra. Az étel fenséges, a kilátás páratlan, a hangulat pedig magával ragadó. Aki egy kisgyerekkel próbálja még túlélni az előttünk lévő augusztust, annak mindenképpen ajánljuk ezt a helyet, mert nemcsak egy csodás játszótér, gyerekbarát éttermek, de még egy kifejezetten gyerekeknek épült játszóparkos-élmény-csodakávézó is várja a lurkókat, míg anya, apa fellélegzik egy kicsit, és élvezi a szép zöld gyepet, a napot, a Dunát és a sportoló emberek látványát!

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Mert bizony nemcsak fotózni, enni-inni, gyereket futtatni érdemes kijönni ide, hanem futni is nagyszerű itt, főleg a már fent említett rekortánon, de biciklizésre és tornázásra is kifejezetten alkalmas a terület, de esküvőbe is nagy eséllyel belefuthatunk. Elképesztően sokan jönnek ki ide piknikezni, hála a csodásan rendben tartott fűnek, vagy csak leheveredni egyet, kacsákat etetni és bambulni bele a vízbe.

Kopaszi09

Szeretnénk felhívni minden kedves idelátogató figyelmét, hogy habár rettentő csábító a Dunának hűs habjai egy forró augusztusi, esetleg kora szeptemberi napon, sajnos szigorúan tilos errefelé megmártózni a vízben, s ha jót akarunk magunknak, még a lábunkat se lógassuk bele a vízbe.

A hely elhagyása még nem megoldott tömegközlekedéssel, hazafelé át kell sétálni a messziről talán szép, közelről azonban rettentően hangos és ijesztő Rákóczi hídon ahhoz, hogy egy elfogadható közlekedési eszközre leljünk. De időnk van, elvégre nyár van.