Egészség

Égés, törés, zúzódás: tényleg tudjuk, mit kell tenni?

Leesik a gyerek a fáról, belemarkol véletlenül a parázsba, vagy kificamodik egy kolléga válla a céges sportnapon. Tényleg tudjuk, milyen szövődményeknek vannak kitéve, vagy hogyan kell őket biztonságosan ellátni?

Balesetek, sérülések mindig történhetnek. Nyáron fokozottan veszélyeztetve vagyunk, főleg a gyerekek, hiszen számtalan veszélynek vannak kitéve. Sajnos hazánkban az elsősegélynyújtó ismeretek megléte a lakosság körében igen alacsonynak mondható, sőt sokan elzárkóznak tőle, mondván, majd a kiérkező mentők ellátják a sérültet. Ez a hozzáállás azonban meglehetősen helytelen, hiszen az elsősegélynyújtás lényege az, hogy a mentők megérkezéséig a jelenlévők képesek legyenek megakadályozni a további egészségromlást. Ráadásul ez a felfogás addig nyugtat meg minket, ameddig nem a mi gyerekünket éri valamilyen trauma. Annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon, a Magyar Vöröskereszt útjára indította a Játszótéri Hősök nevű programot, melynek keretén belül roadshow-szerűen 12 fővárosi játszótérre látogatnak el. A gyermekek és a családok elsajátíthatják az újraélesztés folyamatát, valamint arcfestésen és kreatív foglalkozáson vehetnek részt.

Fotó: iStock.com/MarKord

Fotó: iStock.com/MarKord

A nyári gondtalanság lehet a legnagyobb veszélyforrás

A kicsik és a felnőttek is hajlamosak több balesetet elszenvedni nyáron. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy hány nyaralás fullad riadt kórház- vagy orvoskeresésbe. Elesett, leesett, eltört, megzúzódott, elcsúszott, és még sorolhatnánk, mennyi minden okozhat balesetet. „A tipikus nyári balesetek elsősorban az évszakra jellemző tevékenységekkel és időjárással vannak kapcsolatban – mondja Nagy András, a Magyar Vöröskereszt budai régiójának területi vezetője. – Nyaralás, pihenés közben talán felelőtlenebbek is az emberek, így kis odafigyeléssel számos sérülés megelőzhető.” Az ilyenkor előforduló balesetek rendkívül sokfélék lehetnek. „Nyári sportolás, nyaralás közben előfordulhat ficam, rándulás, rosszabb esetben csonttörés, esetleg horzsolás vagy vágott/szúrt seb. Az időjárás vonatkozásában elsősorban a napsugárzás okozta égés vagy napszúrás, krónikus betegeknél a magas hőmérséklet is okozhat rosszullétet.”

Tehetünk azért, hogy a helyzet javuljon!

„Az elsősegélynyújtás mindenki számára könnyedén elsajátítható, ám ennek tudása készség szinten szükséges, amely csak elméleti és gyakorlati képzés során szerezhető meg. Néhány alapelvet azonban képzés nélkül is betarthatunk. Csonttörés, ficam esetén a legfontosabb, hogy ne mozdítsuk el a sérült végtagot, a talált helyzetben rögzítsük, majd forduljunk orvoshoz. Ne próbáljuk meg magunk helyre mozdítani azt! A bőrfelület sérülése esetén fontos a fertőtlenítés a további fertőzések elkerülése végett, majd kisebb seb esetén fedőkötéssel lássuk el a sérült bőrfelületet. Erős vérzés esetén azonban orvosi segítségre is szükség lehet, amíg ez megérkezik, a legfontosabb, hogy csökkentsük a vérzés erősségét.”

Égés minden mennyiségben

Nyaranta nem csak a vízparti napozással szerezhetünk égési sérülést. Ha nem védjük a bőrünket, akkor rákvörössé válhatunk, és az egyszerű mozdulatok is fájdalmat okozhatnak. Ugyanakkor nem csak ez az egyféle égési sérülés veszélyeztet minket. Gondoljunk csak a kinti főzésekre: szalonnasütés közben ránk pattan a szikra, grillezés közben hozzányúlunk a rácshoz. A következmény jobb esetben bőrpír, rosszabb esetben hólyagosodás. „Égés esetén első-, másod- és harmadfokozatú sérülést különböztetünk meg (I.: a bőrfelület vörös, II.: az égett felületen hólyagok is keletkeznek, III.: a hólyagok kipukkadnak, és sebessé válik a bőrfelület), melyek ellátása minden esetben az égett felület hűtésével kezdődik. Elsőfokú égés esetén tartsuk húsz percig hideg folyóvízbe a sérült végtagot. Másod- és harmadfokú égés esetén laza fedőkötést helyezzünk fel a fertőzések elkerülése végett, és keressük fel az orvost.”

Fotó: iStock.com/cookiecatagency

Fotó: iStock.com/cookiecatagency

Ha nyaralni indulunk, akkor a gyógyszeres dobozt készítsük fel mindenféle eshetőségre. Inkább fölöslegesen cipekedjünk, mint hogy hiányozzon valami, amire a bajban szükségünk lenne.

Szülőként nem könnyű, de nem is lehetetlen

Ha családdal nyaralunk, akkor gondolnunk kell a gyerekek és a saját magunk egészségére is. Nemcsak a kicsikkel történhetnek balesetek, de velünk is. Gyakori hiba, hogy ezeket nem vesszük igazán komolyan. Nagy András szerint a legfontosabb, hogy az általános elsősegély-ismeretek mellett tartsuk szem előtt, hogy a mindennapi környezetünkből kiszakadva, pihenés közben is figyelni kell a családunk biztonságára. Gondtalanok lehetünk, de a gondatlanságot inkább mellőzzük.