Otthon

Cifra zenész és táncos hét Palkonyán

Bár a rendezvény idén egy-két kilométerrel elkerüli Palkonyát (egy fesztiválhelyszínnek ad otthont a település), mégis hamisítatlan katlanhangulat várja mindazokat, akik részt vesznek a Cifra Udvar forgatagában.

Egy nagy, narancssárga pápaszemes pillangó repült be a palkonyai Cifra Udvarra csütörtök este. Minden bizonnyal kíváncsi volt arra, hogy milyen mulatság zajlik a porta területén, ahonnan még éjfélkor is ömlött az utcára a csángó népzene és a résztvevők jókedve.

Palkonya idén nem vesz részt a környéken zajló kilencedik Ördögkatlan Fesztiválon. A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület tagjai mégis úgy döntöttek: nem hagyják ki idén sem, hogy egy hétre összegyűljenek és jól érezzék magukat.

„Az egyesület az erdélyi Kalotaszeg, azon belül Méra területéről származó cifra szobabútorzat átmentésének köszönheti megalalulását, és ezzel a gyönyörű bútorzattal járjuk az itthoni és külföldi kulturális műhelyeket és fesztiválokat” – mutatott körbe az udvarban Deésy Gábor. Az egyesület elnöke hozzátette, hogy itt Palkonyán ötödik éve tartanak táncos- és zenésztábort. „Idén a moldvai csángó magyarokra, illetve a kárpátaljai magyarokra építjük a tábort. Lehetőség van beletanulni a táncokba, valamint belehallgatni a zenékbe az udvarban nyitott zenei és táncosműhelyekben. Emellett több különböző kortárs zenei és táncműhelyben próbálhatják ki magukat az emberek, fontos hangsúlyt fektetve a fiatal generációkra, hogy ily módon ismerhessék meg a Kárpát-medencei, illetve az azon túli magyar kulturális értékeket” – magyarázta Deésy Gábor.
A kitekintésre vágyók pedig átnézhetnek a szomszédos falvakba, hogy bepillantsanak az ördögi programokkal: kiállításokkal, előadásokkal, koncertekkel és sok más izgalmas produkcióval tarkított fesztiválra.