Stílus

Így tisztítsuk egyszerűen a szőnyeget

Mindannyiunkkal előfordul, hogy a szőnyeg bekoszolódik. Ráömlik egy pohár üdítő vagy tej, ráborul az étel, esetleg a cipőnkkel koszoljuk össze, vagy épp házi kedvencünk hagy maga után foltot rajta. Van, hogy frissiben letakarítanánk, van, hogy megszárad a folt, és csak később törődünk az összepiszkolódott szőnyegünkkel. De az is megtörténik, hogy kopik, fakul a használattól.

Nem biztos, hogy van otthon bolti szőnyegtisztító, de nem is kell érte a boltba szaladni, mert a szőnyegtisztításra van  egyszerűbb és olcsóbb megoldás.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Nem is kell mást tenni, mint szódabikarbónát szórni a szőnyegre. A szódabikarbóna olcsó, és bármelyik közértben beszerezhető. Tehát szórjuk be szódabikarbónával a szőnyeget, majd hagyjuk hatni legalább három órán át. A szódabikarbóna ez idő alatt magába szívja a szennyeződéseket a szőnyeg szálaiból. Ezután alaposan porszívózzuk fel a szőnyegről a szódabikarbónát, és máris egy megújult szőnyeggel talájuk szembe magunkat. A szódabikarbóna ráadásul szagtalanít, így a rossz szagoktól is megszabadulhatunk.

Friss foltok ellen

A friss foltokra is nagyon jó háziszer a szódabikarbóna. Ahova az üdítő vagy bor kiborult, öntsük szódabikarbónát, és egy nedves törlőruhával dörzsöljük át a foltot. Eltűnik. Ha a nedvesség felszáradt, porszívózzuk át, hogy a szódabikarbóna maradványait is eltüntessük.

Az ecet

Az ecetet is használhatjuk szőnyegtisztításra. Az ecetet kétszer annyi vízzel keverjük össze, és ezzel a lével keféljük át a szőnyegünket. Ettől a tisztítómódszertől a szőnyegünk teljesen felfrissül, élénkebbek lesznek a színei. És nem kell tartani attól, hogy a szőnyeg kellemetlen ecetszagú marad. Száradás során az ecet szaga ugyanis elillan.