×

Konyha

Egy falat nyaralás újra: idézzük fel az ízeket és emlékeket otthon!

Cantuccini, paella vagy muszaka: mi a közös bennük? Mind a magyar nyaralók által legkedveltebb úti célok tradicionális ételei. Készítsük el otthon újra, és lélekben ismét a tengerparton leszünk.

A nyaralás utáni első hét mindig nehéz: el kell engedni a gondtalan kikapcsolódást és vissza kell zökkenni a hétköznapokba. Könnyebb ez az átmenet, ha az ember megpróbál minél több, a nyaralásra emlékeztető dolgot belecsempészni a mindennapokba. Ennek egyik legkellemesebb mozzanata, ha elkészítjük azokat az ételeket, amiket a pihenés alatt kóstoltunk.

Olaszország: cantuccini

500 g liszt
250 g cukor
150 g olvasztott vaj (nem margarin)
3 + 1 tojás
egy citrom lereszelt héja
fél csomag sütőpor
100 g egész mandula
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrok, a vajat fokozatosan adagolom bele. Ragadnia nem szabad, mert akkor nem lehet majd szépen szeletelni a süteményt. Beledolgozom a mandulát is, majd a tepsi méretétől függően 2–4 bagettet formázok belőle. 180 fokos sütőben aranybarna színig sütöm. Ekkor kiveszem, és felszeletelem, majd a szeleteket tovább sütöm kb. 10-15 percig, hogy kellően kiszáradjanak. Figyelni kell, hogy a szélük ne égjen meg. Igyekszünk megvárni, amíg kihűl. Kávéba, teába mártogatva a legfinomabb.

Fotó: iStock.com/elena_hramowa

Fotó: iStock.com/elena_hramowa

Spanyolország: paella

200 g rizottórizs
100 g csirkehús vagy tenger gyümölcsei, akár vegyesen
1 liter csirkealaplé
2 dl fehérbor
fél-fél zöld és piros húsos paprika
fél hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes paradicsom hámozva és magozva
2 ek. olívaolaj
citromgerezdek
Szükséges fűszerek:
1-2 ek. paella-fűszerkeverék, ha van
amennyiben nincs: sáfrány, fűszerpaprika, Cayenne-bors, só, rozmaring keveréke, amelyből a sáfrány és a paprika viszi a prímet.

Az alapanyagokat előkészítem: A zöldségeket és a húst felkockázom, ha hallal vagy tenger gyümölcseivel dolgozom, azokat is megtisztítom, darabolom. A felaprított hagymát egy nagy mély serpenyőben az olívaolajon megpirítom. Rádobom a csirkehúst, ha fehérre párolódott, rádobom a halakat is, végül a fokhagymát és a paprikát. Pár perc múlva hozzáadom a paradicsomot és a bort, majd párolom pár percig. Felöntöm kb. hét deci alaplével, és egyenletesen beleszórom a rizst és a fűszereket. Innentől nem szabad kevergetni, csak néha picit megrázogatni! Ha a rizs elfőtte a levét, pótoljuk, nagyjából fél óra alatt elkészül. Amikor a rizs már éppen kész, de még nem teljesen, leveszem a tűzről, és lefedve hagyom még negyed órát. Ennyi idő alatt a risz készre puhul és összeérnek az ízek. A citromgerezdeket a tetejére teszem, és egyben tálalom.

Fotó: iStock.com/ happy_lark

Fotó: iStock.com/ happy_lark

Görögország: muszaka

fél kg darált bárány és/vagy marhahús
fél kg krumpli
3 padlizsán (grillméret)
40 dkg paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1-2 dl alaplé
kakukkfű, borsikafű, rozmaring, kömény, só, bors
15 dkg reszelt sajt

A besamelhez:
8-10 dkg vaj
3 evőkanál liszt
6-7 dl tej
szerecsendió, só, fehér bors

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Fotó: iStock.com/ALLEKO

A krumplit megfőzöm, lehúzom a héját, és felszeletelem vagy összetöröm. Elkészítem a besamelt is. A paradicsomokat szintén felszeletelem. Elméletileg a paradicsomok héját forró vízbe merítés után le kellene húzni, de akit nem zavar a paradicsomhéj az ételben, az hagyja ezt a műveletet (úgy, mint a lecsónál – van, akit nem zavar, van, aki ki nem állhatja). A padlizsánokat felszeletelem, és kevés olajon egy serpenyőben megpirítom őket. A húsos raguhoz a hagymát üvegesre pirítom, rádobom a húst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm alaplével, és puhára párolom. Ízesítem sóval, borssal, zöldfűszerekkel. Végül veszek egy magas sütőtálat. Az első réteg a krumpli fele lesz, ezt követi egy réteg besamel, majd egy réteg padlizsán, paradicsom, végül az összes hús. Utána ugyanebben a sorrendben, csak fordítva megint: paradicsom, padlizsán, krumpli következik. A tetejét leöntöm a maradék besamellel és megszórom a reszelt sajttal. 180 fokos sütőben pirosra sütöm.