Egészség

A legnagyobb nyári mamikihívás: napon a gyerekkel

A lakásban dög meleg, kint is meleg, de talán elviselhetőbb. A gyerekek már két órája fel-le szaladgálnak a lakásban, már számtalanszor rájuk szóltunk, igen, néha hangosabban is, hogy hagyják abba, nyugodjanak meg. Na, valahol ezen a ponton dönti el egy anya: napsugárzás ide vagy oda, kimegyünk (mert különben megőrülök)! De hogyan óvjuk a gyerekeinket a napon? Mire ügyeljünk? Milyen naptejet válasszunk? Mibe öltöztessük?

Tabuidő

Tizenegytől háromig, ha lehet, semmiképpen ne legyünk a napon. Ha tizenegy vagy három körül mégis kimerészkedünk (délben tényleg ne tegyük), akkor ügyeljünk, mindig legyünk árnyékban: bújjunk egy napernyő, strandsátor vagy egy lombos fa árnyékába. A gyerekek fején legyen sapka vagy kalap – nehogy napszúrást kapjanak, és ne feledjük, az árnyékban is leéghetünk, így kenjük magunkat.

Fotó: iStock.com/ FamVeld

Fotó: iStock.com/ FamVeld

Ha a kisgyerek elaludt a babakocsiban, akkor fokozottan figyeljünk arra, hogy megfelelően szellőzik-e a járgány, semmiképpen ne takarjuk le a kocsit árnyékolás céljából rosszul szellőző takarókkal, egyebekkel.

Naptej

Vásárlás előtt nem árt tisztában lenni azzal, hogyan is működnek a naptejek. Azt a legtöbben tudják, minél nagyobb a faktorszám, annál jobban véd az adott termék. De mégis mi a faktorszám? A faktorszámot úgy állapítják meg, hogy a krémet használva mennyiszer több időt tölthet a napon az ember leégés nélkül.

Emellett nem árt azt is tudni, hogy vannak úgynevezett kémiai és fizikai fényvédők. Míg az elsők kémiai anyagokkal terhelik a bőrt, ezzel akár allergiát is okozhatnak, addig a fizikai fényvédők ásványi mikropigmentekkel védenek az UVA- és UVB-sugarak ellen is. A fizikai fényvédők általában azok, amik fehér réteget képeznek a bőrön – kevésbé kedveljük őket. De el kell mondani, a legtöbb, polcokon található termékben a kémiai és fizikai fényvédők egyszerre vannak jelen. Gyereknél inkább a fizikai fényvédőket részesítsük előnyben, és ötven faktor alá sose adjuk.

Fotó: iStock.com/ FamVeld

Fotó: iStock.com/ FamVeld

Megfelelő öltözet

Az UV-szűrős ruhák divatját éljük (külföldön már nemcsak a gyerekek, de a szülők is sokszor húznak hosszú ujjú fürdőruhát, strandfelsőt). A kölyköknek vásárolhatunk akár hosszú vagy rövid ujjú UV-pólót, de a kezeslábas modellek is népszerűek.

A fürdőruha mellett a másik fontos ruhadarab a kalap, hiszen ezzel védekezhetünk a napszúrás ellen. A kalap legyen simléderes, de legalábbis olyan, ami árnyékot vet az arcra, még jobb, ha hátul van egy hosszú része, ami a nyakat is óvja.

A napszemüveg is kötelező kellék, és már a bébiknél sem lehet nélkülözni. Az üzletekben találhatunk puha, gumis szárú szemüvegeket kifejezetten kisgyerekeknek, ezek rugalmas szára ugyanis nehezebben törik el. A kisbabáknak a gumival fejre rögzíthető modellek a legmegfelelőbbek. A napszemüveg-választásnál ügyeljünk rá, hogy UV-szűrős legyen, hiszen ha nem az, akkor több kárt okoz, mint hasznot.