Konyha

Angolszász sláger: a héjában sült krumpli

A héjában sült krumpli önmagában nem újdonság hazánkban, hiszen mindannyian ettünk ilyet gyerekkorunkban, sósan liba- vagy kacsazsírral volt a legfinomabb. Nos, az angolszász területeken a mai napig nagy sláger, sajttal és babbal tálalják.

A klasszikus héjában sült krumpli, vagyis a jacket potato nagyon egyszerűen elkészíthető. Kiválasztunk hozzá néhány burgonyát, mindenkinek egyet-egyet. A krumplikat egyesével becsomagoljuk alufóliába, majd az összeset bedobjuk az előmelegített sütőbe.

Sülni hagyjuk a becsomagolt krumplikat, ez olykor két órán keresztül is eltarthat. Időnként ránézhetünk, egy éles késsel beleszúrhatunk, hogy megpuhultak-e már, vagy sem. Ha elég puhák, akkor kikapcsolhatjuk a sütőt, és benne hagyhatjuk még a krumplikat, hogy tovább puhuljanak.

Tálalás

Az elkészült krumplikat kivesszük a sütőből, kicsomagoljuk azokat, majd egyesével keresztben felvágjuk mindet. Tehetünk rá keresztet is, így jobban szétnyílik a tányéron a krumpli. A késsel vágott résekbe tehetünk „tölteléket”.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

A töltelék többféle lehet. Tehetünk a forró krumplira egy darab teavajat és/vagy reszelt sajtot. Ez ráolvadva igazán ízletessé teszi a héjában sült krumplikat. Ha van otthon konzervbab, azt öntsük ki egy tálba, melegítsük fel, és ezt is beletehetjük a felvágott krumplikba. Alá teavaj, a tetejére sajt. Érdemes kispróbálni, mert laktató és meglehetősen finom, akár vacsorára is.

Ha kedvünk van hozzá, kísérletezhetünk is, és más töltelékkel is ízesíthetjük (például tejföllel, tojással és zöldfűszerekkel) a héjában és fóliában sült krumplikat.