Egészség

Egyre több a lehetőség az allergia gyógyítására

Pollen, állati szőrök, gyógyszerek, vegyszerek vagy egyes élelmiszerek. Normális körülmények között a szervezetnek nem kellene reagálni ezekre az úgynevezett allergénekre, de egyre kevesebb szervezet „tűri meg” a jelenlétüket.

Az allergia nem más, mint az immunrendszerünk egy túlzott reakciója egy bizonyos anyagra. Manapság egyre több ember allergiás valamire. Előszeretettel használjuk az „allergiaszezon” kifejezést, de ez csak a növényi pollenek által kiváltott tünetekre lehet igaz.

A hazai allergiások száma megduplázódott

Az elmúlt 20 évben a Magyarországi adatok romló tendenciát mutattak. A ’90-es évekhez képest duplájára nőtt azoknak a száma, akiknél allergiás tünetek jelentkeznek bizonyos allergének jelenléte esetén. A kialakulásához két feltétel szükséges: a genetika és a környezet. Egyrészt velünk született adottság, ha a környezetünkben lévő, egyébként ártalmatlan anyagokra másként reagálunk. Másrészt ha az adott anyag a környezetünkben magasabb koncentrációban fordul elő, akkor az immunrendszerünk „túlérzékenységgel” reagál. E kettő együttese járul hozzá ahhoz, hogy jelentkezzenek a különböző tünetek.

Fotó: iStock.com/ cvsx

Fotó: iStock.com/ cvsx

Hogyan vészelhetjük át a szezont?

Tavasszal, amikor a növények zöldbe borulnak, minden virágzásnak indul. Ekkor kezdődik a kritikus időszak az allergiások számára. Bár számos esetben évszaktól függetlenül jelentkeznek a tünetek, tény, hogy a legtöbb ember esetében a nyári időszakban jelentkező allergének váltják ki a leghevesebb reakciókat. Érdemes felkészülten nekivágni a számunkra kritikus időszaknak. Szerencsére több olyan módszer is ismert, melyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megszüntethetik a panaszokat. Az egyik legnépszerűbb megoldást az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek jelentik, melyeket gyakran párosítanak orrspray-vel, így fokozhatják a gyógyító hatást.

A telítetlen zsírsavak is sokat segíthetnek, hiszen erős a gyulladásgátló hatásuk. Mivel az allergia tulajdonképpen egy gyulladásos folyamat, sokat segít, ha beépítjük az étrendünkbe az olíva- és a lenmagolajat, illetve a tengeri halakat. Ha ezek egyike sem áll közel a szívünkhöz, akkor telítetlen zsírsavakhoz kapszula formájában is hozzájuthatunk, de érdemes odafigyelni arra, hogy ezt még az allergiaszezon előtt vessük be, így megelőzhetőek a panaszok.

Az étrendünk megreformálásával is sokat tehetünk azért, hogy erősebbé váljon a szervezetünk. Kevesen tudják, de a cukor- és szénhidrátszegény étrend erősítheti az immunrendszerünket. Ennek az az oka, hogy a glükóz túlsavasítja a szervezetet és megterheli a bélrendszert, ezek pedig az immunrendszer gyengüléséhez vezethetnek.

A csalán, illetve az abból kinyert tabletta szintén megkönnyítheti az allergiások életét, ugyanis erősíti a szervezetünket. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a csalán, bár nem szünteti meg teljes mértékben a tüneteket, enyhíti a panaszokat.

Fotó: iStock.com/sunemotion

Fotó: iStock.com/sunemotion

A megoldás kulcsa: az immunterápia

Az allergia oki immunterápiát már évek óta sikeresen alkalmazzák itthon is. A legfontosabb tudnivaló ezzel a módszerrel kapcsolatban, hogy hosszú távon megszüntetheti a tüneteket. Ez a kezelés nem a tünetekre, hanem az azokat kiváltó allergénre irányul. Adott mennyiségben a szervezetbe juttatják az allergént, ezzel reakcióra késztetve a szervezetet. A cél nem az, hogy a beteg veszélyben legyen, hanem hogy a kis mennyiséggel hozzászoktassák a szervezetet az allergénekhez. A kezelés sikeresnek mondható, ám mégis van egy akadály, ami miatt kevesebb beteghez jut el. Magyarországon a készítményekre nincs támogatás, azt a páciensnek teljes áron kell megvásárolnia. Ha konkrét számokban szeretnénk szemléltetni a helyzetet, akkor egy parlagfű-allergia esetében a gyógyszerek évenkénti ára akár a 80 ezer forintot is elérheti. Maga az összeg valóban riasztónak tűnhet, de amellett, hogy már az első évben látványosan enyhülnek a tünetek, a kezelés akár 10-12 évig szolgáltathatja a nyugalmunkat.

A témával Hogyan éljük túl az allergiaszezont? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik 17.10-kor a Ridikül mai adása. A vendégek Polgár Kriszta, dr. Balogh Katalin és Huszárik Kata lesznek, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.