×

Egészség

Harmincéves múltam, miért vagyok még mindig pattanásos?

Tiniként azzal vigasztaljuk magunkat, hogy egyszer majdcsak elmúlnak a pattanások, de egyeseknek sajnos rá kell jönniük, hogy felnőttkorban is visszajönnek, vagy megmaradnak.

Serdülőkorban a hormonális folyamatok miatt alakulnak ki a pattanások, bőrhibák. A legtöbb esetben ha a hormonális változások véget érnek, akkor a bőrhibák is eltűnnek, de ez sajnos nem egy általános igazság. Azok, akiknél nem, vagy csak kismértékben észlelhető javulás, valószínűleg felnőttként is szembesülnek majd ezzel a problémával.

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

A stresszes élet ezzel jár?

„Egyre többen keresnek meg azzal a kéréssel, hogy segítsek helyrehozni a bőrüket, mert értetlenül állnak a tükör előtt, és nem tudják, miért nem olyan sima a bőrük, mint másoknak – meséli Gerendai Lilla kozmetikus. – Előfordulhat, hogy a sokáig makulátlan arcbőr hirtelen megváltozik, ennek pedig több oka is lehet. Ilyenkor mindenki megijed, és keresik az okokat. A legtöbb esetben a felnőttkori bőrhibák kialakulását a stresszes életmódnak vagy a hormonális változásoknak köszönhetjük. Azzal sokan tisztában vannak, hogy a nők esetében a menstruáció is lehet az egyik kiváltó ok. De maga a menopauza vagy az egyes gyógyszerek is felelősek lehetnek a pattanásokért. Volt már olyan vendégem, aki több dolgot is kipróbált, ám végül az segített neki, hogy elkezdett fogamzásgátlót szedni. Ezzel szemben másoknál pont ez a gyógyszer lehet a probléma egyik kiváltója. Sosem szabad elfelejteni, hogy minden ember egyedi eset.”

Az első pattanásnál még nem gyanakszunk

Amikor reggel a fürdőszobatükör előtt felfedezzük az első pattanást, még nem gyanakszunk semmire. Sőt, a fent említett okokat vesszük sorba, ha menstruáció előtt állunk, akkor azzal magyarázzuk, ha stresszes napokat élünk, akkor pedig azzal. Elsőre sosem a legrosszabb jut eszünkbe, és ez rendben is van így, hiszen a bőrhiba okai sokfélék lehetnek. Ha esetleg tartósan megmarad az életünkben a jelenség, akkor a kozmetikusunkhoz fordulunk segítségért, akitől a megoldást várjuk. „Azt már korábban említettem, hogy minden ember egyedi eset. Ahogyan a kiváltó okok sokfélék lehetnek, úgy a megoldás is. Van, akinek bizonyos krémek segítenek. Másoknak valamilyen vitaminra vagy egyéb készítményre van szüksége a siker érdekében. Olyan esettel is találkoztam, ahol egy étrendváltozás segítette hozzá a hölgyet ahhoz, hogy búcsút intsen a felnőttkori pattanásoknak. Egy bizonyos határig lehet, sőt kell is kísérletezni, ha viszont a probléma tartósan fennáll, esetleg más tünetek is társulnak a bőrhibákhoz, akkor érdemes egy komplex orvosi kivizsgáláson részt venni, ahol pontos válaszokat kaphatunk.”

Fotó: iStock.com/Pilin_Petunyia

Fotó: iStock.com/Pilin_Petunyia

Hidratálni, tisztítani, nem nyomkodni!

Fontos, hogy megfelelően ápoljuk a bőrünket, különösen az arcunkat. „Megelőzhetjük a pattanások kialakulását, ha az esti rutinunk része az alapos arctisztítás. Használjunk egy megbízható lemosót, hiszen a sminket és a napi szennyeződéseket alaposan el kell távolítani, hogy a bőrünk lélegezhessen. Sokan előszeretettel használják a tonikokat, de ezzel kapcsolatban óva intenék mindenkit. A tonik ne mindennapos rutin legyen, hiszen a bőr kiszáradhat, és ez is fokozott faggyútermeléshez vezethet. Bátran próbáljunk ki többféle terméket egészen addig, amíg meg nem találjuk a számunkra megfelelőt. A nyomkodást pedig felejtsük el! Ez már sokszor, sok helyen elhangzott, mégsem igazán fogadják meg ezt a tanácsot. Ezzel csak több kárt okozunk, és rosszabb esetben heges maradhat a bőr.”

A már említett étkezési reform is fontos. „A zsíros, fűszeres ételek hatására a bőrhibák szinte azonnal jelentkeznek. A csoki és a csipsz is ellenség. Ajánlott minél több uborkát, káposztát és céklát fogyasztanunk, mert ezeknek magas a víztartalma. Hidratájunk, hiszen ezt igényli a bőrünk. Ha lehet, akkor szénsavmentes vizet és zöld teát fogyasszunk.”