Egészség

Öngyógyító tenyérpontjaink

A legenda szerint sok ezer évvel ezelőtt egyszer egy kínai parasztember a földeken lábujjára ejtette az ekét, ami rettenetesen fájt neki, de ugyanekkor a kínzó fejfájása egy csapásra elmúlt. Legközelebb már szánt szándékkal ejtette a lábára a szerszámot, s láss csodát, a fájdalom ismét elmúlt! Innentől kezdve az öreg így gyógyította magát, sőt a falu összes embere. Később aztán rájöttek az emberek, hogy nemcsak a lábujjon, hanem a tenyéren és a fülben is találhatóak olyan pontok, melyek csökkentik a fájdalmat. Így született meg az akupresszúra, az ősi kínai népi gyógyászat tudománya, mely a testünk bizonyos pontjainak kézzel való nyomását jelenti.

Persze az igazi profik már nemcsak kézzel, hanem elektromos vagy lézeres készülék segítségével is stimulálják a páciens testét, így még hatékonyabb az eljárás. Nem keverendő össze az akupunktúrával, mely egy sokkal nagyobb precizitást igénylő művelet, s tűvel végzi a szakember, mivel speciális ismereteket is igényel.

A pontok ingerlésével gyakorlatilag a test saját energiáit aktivizáljuk, irányítjuk egyik pontból a másikban. Keleten elképesztő mennyiségű tudás halmozódott fel, melyet a mai nyugati orvostudomány nem tud megcáfolni. S persze filozófiai rendszerek egész sorozata; egyik érdekesebb, mint a másik. Európában ezt a módszert és rendszert egészen a 20. század elejéig nem vették komolyan, elavultnak tartották. Az első könyv a témáról a környékünkön 1939-ben jelent csak meg, akkor innen nézve még nagyon távolinak és misztikusnak tűnt az a vidék és életfelfogás, persze ez manapság sincs másként. Egy nyugati páciens például akkor fizet az orvosának, amikor beteg, egy kínai viszont évezredekig az alatt az időszak alatt, míg egészséges volt. Képzeljük el, micsoda erőfeszítéseket tett a kínai orvos, hogy meggyógyítsa a beteget.

Hogyan fogjunk hozzá?

A kínai orvostudomány a testre nem anyagként tekint elsősorban, hanem energiarendszerként, mely erők kölcsönhatásának közepette helyezkedik el, és sokkal nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, mint a világ többi részén. A nyomások rendkívül finom ingert jelentenek, ezért a kezelést hosszú időn át kell folytatni. De pont ebben a finom adagolásban van a terápia lényege és ereje. A szabály az, hogy a kicsiny ingerek gyógyítanak, a közepesek blokkolnak, az erősek pedig ártanak. A finom ingerek a test öngyógyítását hozzák működésbe, s segítenek leküzdeni a betegségeket. De ez a módszer a test egészére hatással van, sőt még adott esetben a lelket is képes gyógyítani.

Az alábbi képek segítségével megmutatjuk, tenyerünk melyik pontja pontosan milyen jellegű betegségek gyógyításában lehet a segítségünkre.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

A tenyerünk párnás részén lévő pont a hormonműködésünket képes szabályozni, valamint kiegyensúlyozottá teszi a szívműködésünket.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

A tenyerünk közepén elhelyezkedő pont a bennünk feszülő stresszt képes csökkenteni, és az ehhez kapcsolódó gyomorbántalmakat.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Ez a pont a tenyerünkön a vércukorszintet szabályozza.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Kisujjunk a vékonybél és a szív központja, de segíthet az önbizalom, a jókedv megszerzésében is.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Ez a vastagbél zónája, ha emésztési problémáink vannak, ez a legmegfelelőbb pont. De a lelkünkben lakozó negatív energiákat is sikeresen kiűzhetjük a segítségével.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Középső ujjunk a máj és az epe pontja a tenyéren, segíthet görcsök esetén. De ha migrénes fejfájás tör ránk, abban az esetben is pontosan itt érdemes masszírozgatni.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Itt a vese vagy húgyhólyag központja, de segíthet izomfájdalom, hátfájás, gyomorégés és fogfájás esetében is.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Ha lehangoltak vagyunk, szorongunk, esetleg azt gondoljuk, depresszióval küzdünk, itt masszírozzuk a tenyerünket, és az ehhez kapcsolódó gyomorproblémáink is megszűnhetnek idővel. De ne csak a testi, hanem a pont lelki hatásait is aknázzuk ki: amennyiben lelkileg instabilnak érezzük magunkat, nyomogassuk hüvelykujjunk felső részét.

 

 

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

A hüvelykujj alsó része felső légutainkkal van összeköttetésben. Ha erősen köhögünk napok óta már, légzési nehézségeink vannak, masszírozzuk ezt a pontot rendszeresen, s pár nap elteltével enyhülni fognak a tüneteink. De ez a pont kapcsolódik a pajzsmirigyünkhöz is, tehát ingerlésével megfelelő működésre tudjuk kényszeríteni.