Egészség

Ezektől az ételektől nem tudunk elaludni

Ha lefekvés után az ágyban forgolódva azon törjük a fejünket, hogy vajon miért nem tudunk végre elaludni, emlékezzünk vissza, hogy mit ettünk aznap délután vagy este. Merthogy több olyan étel is van, ami az alvás ellensége.

Ilyenek például a túl csípős ételek. A szakemberek szerint ugyanis ezek túl savasak, és szinte szó szerint feltüzelik a szervezetünket, aminek többek között az a következménye, hogy nem tudunk tőlük elaludni. De ugyanígy járhatunk a túl nehéz, olajban sütött ételekkel is, amelyek emésztése sok időt és energiát igényel a szervezetünktől.

Azzal valószínűleg senkit sem lepünk meg, ha azt mondjuk, hogy a koffein, így a kávé alvás előtti fogyasztása minden esetben álmatlan forgolódáshoz vezethet. De ugyanígy járhatunk már egyetlen pohár bor után is, nem beszélve a nagyobb mennyiségű alkoholról – még ha álmosnak is érezzük magunkat, megeshet, hogy csak hosszas forgolódás után tudunk elaludni, és az álmunk is nyugtalan lehet tőle.

Fotó: Unsplash/ Brandon Morgan

Fotó: Unsplash/ Brandon Morgan

A túl sok cukor bevitele sem ajánlott elalvás előtt, ha könnyen és gyorsan el szeretnénk aludni, illetve az alacsony tápértékű ételek is hasonlóan hatnak a szervezetünkre. Ne együnk olyan ételt sem, amely előhozhatja a kellemetlen refluxot, mert savas gyomorral és hasfájással szinte lehetetlen elaludni.

Az elalvást egyébként az is meghatározza, hogy mennyire esett jól a vacsora, hogy mennyire lettünk boldogabbak az étel után. Mert ha nem, akkor esélyes, hogy az álom sem jön könnyen a szemünkre. És végül arra is ügyeljünk, hogy az elfogyasztott étel a megfelelő módon legyen fűszerezve. Mert a rossz ízű étel után is hosszú percekig forgolódhatunk az ágyban.