Konyha

Egyszerű körtelekvár

Mint minden gyümölcsből, a körtéből is lehet finom lekvárt főzni. És ha ezt megtesszük, szezonon túl is ehetünk ebből a jóízű gyümölcsből. Ráadásul mindjárt kezdődik a körte szezonja, készüljünk hát arra, hogy főzzünk be belőle. Nagyon jól fog esni kalácsra vagy kenyérre kenve a körtelekvár, de süteményekbe, desszertekbe is kiváló, valamint palacsintában és grízes tésztán is jól megállja a helyét.

Aki szereti a ízesített lekvárokat, bátran kísérletezhet, s tehet bele levendulát vagy mentát, esetleg vaníliát, nagyon finom lesz tőle a körtelekvár. Mi most az egyszerű körtelekvár receptjét ismertetjük, amelyet kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatnak.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Hozzávalók:

1,5 kg megpucolt és kimagozott körte

0,5 kg befőzőcukor, 3:1 típusú

sterilizált befőttesüvegek fedővel

tiszta fakanál

botmixer vagy krumplitörő

és egy lábos vagy fazék, amiben a lekvárt főzzük

Elkészítése:

A kimagozott és héjától megtiszított körtéket egy nagy lábosba vagy fazékba tesszük, ráöntjük a befőzőcukrot és közepes lángon elkezdjük főzni. Időnként megkavarjuk a fakanállal, hogy a cukor a gyümölcsökön egyenletesen eloszlódjon. Mikor a körte levet eresztett és megpuhult, egy botmixerrel vagy krumplitörővel pépesre zúzzuk. Aki úgy szereti a lekvárt, hogy gyümölcsdarabok is vannak benne, az ne zúzza össze az összes körtét. Hagyjuk felforrni a főzetet, és forrástól számított tíz percig forraljuk. Aztán adagoljuk befőttesüvegekbe, azokat zárjuk le a fedőkkel, majd fordítsuk fejtetőre őket. Hagyjuk így tíz percig a lekvárokat, majd állítsuk újra talpra őket és tegyük az üvegeket száraz dunsztba, abban hagyjuk kihűlni a lekvárokat. Ez kb. egy-két napig tart, aztán vihetjük is a spájzba őket, de enni is elkezdhetjük a finom körtelekvárt.