Siker

Hogyan osszuk be az időnket praktikusan?

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akiknek valahogy mindig, mindenre van idejük. Ők azok, akik reggel felkelnek és csodával határos módon mindent el tudnak intézni, amit arra a napra terveztek, akár munkáról, akár magánéletről legyen is szó. Hogy mi a titkuk? Íme néhány ezek közül.

Rendezettnek, szervezettnek maradni mindig, minden körülmények között – ez lehetne a mottójuk azoknak, akik jól bánnak az idejükkel. Ez valami olyasmit jelenthet (pontosan nem tudjuk, mert nem közéjük tartozunk – a szerk.), hogy előre megtervezik, megszervezik a napjukat, és ha valami közbejön, akkor sem esnek kétségbe, hanem annak tükrében szervezik újra a programokat és az időbeosztást úgy, hogy a „nem mozdítható” programokhoz (például elmenni a gyerekért) igazítják a „mozgathatóakat”.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A napi időbeosztást érdemes leírni, de kellő rugalmassággal kezelni (lásd fentebb) – a halaszthatatlan dolgokra mindenképp szakítsunk időt, a többit át lehet tenni. De: ne essünk abba a csapdába, hogy mindent halogatunk, hozzunk ki a napból minél többet! Viszont arra is ügyeljünk, hogy ne szervezzük túl magunkat. Mindenkivel előfordult már (például az ünnepek előtti napokban), hogy egyszerűen nem volt elég egy nap az elvégzendő teendőkre és azt kívánta, bárcsak 26 vagy 30 óra lenne egy nap… De ez képtelenség, gazdálkodjunk okosan az időnkkel!

Ahhoz, hgy bírjuk a betervezett tempót, nekünk is jó formában kell lennünk. Az elegendő alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy mindent időben elvégezzünk. Ugyanakkor a megfelelő táplálkozás és a pihenés sem maradhat el a mindennapjainkból.

Az idővel pedig a következő módokon lehet még gazdálkodni:

  • ha dolgozunk, koncentráljunk csak arra,
  • törekedjünk a rövid és tartalmas megbeszélésekre, találkozókra,
  • maximáljuk az online töltött időnket,
  • alkalmanként tartsunk rövid szünetet.