Siker

A családi hagyomány: állatkerti igazgató – interjú Nagy Gergely Sándorral

Kislányként az állatkert egy varázslatos hely volt számomra, az állatkert igazgatóját pedig egy misztikus figurának képzeltem. Olyannak, aki ért az állatok nyelvén és zárás után táncra perdül és énekel. Felnőttként most lehetőségem adódott bepillantani a színfalak mögötti valóságba.

Nagy Gergely Sándor harmadik generációs állatkerti igazgató. Nagypapája és édesapja is koordinálta a Nagyerdei Kultúrpark mindennapjait, mely magában foglalja a Debreceni Állat- és Növénykertet, valamint a Vidámparkot. A felmenői nyomdokába lépett, de nem így tervezte az életét, viszont ha már így alakult, fiatalos lendületével igyekszik a legtöbbet kihozni a helyzetből és a lehető legtöbb fejlesztést véghezvinni.

Nem nyomás, inkább kihívás

„Édesapám és a nagyapám is az intézmény fejlesztésének szentelték az életüket, így több évtizedes tapasztalttal rendelkeznek. Olyan hivatás az állatkerti szakma, amit szív nélkül nem lehet csinálni. Ez nyomást nem helyezett a vállamra, viszont mindenképpen kihívást jelentett, hogy 30 évesen, többféle szakterület ismeretében, gyakorlati tapasztalatokra építve, másfajta feladatoknak kell megfelelnem. Kihívást jelentenek a mindennapok, de olyan erőteljes fejlesztés előtt állunk, ami ritka alkalom egy vezető életében, így igyekszem a maximumot kihozni magamból és a lehetőségeikből.”

Azt hihetnénk, ha az ember nagypapája és apukája is állatkerti igazgató, akkor a kezdetektől ezen a pályán képzeli el a jövőjét ő is. „Nem készültem erre a pozícióra, de elfogadtam szívvel, lélekkel. Nemcsak az állatkerti több száz fajról és egyedről kell gondoskodni, hanem a növénykollekcióról is. A feladatom összetett, hiszen a vidámparkért is az állatkert a felelős. Egy barcelonai ismerősöm egyszer azt mondta, hogy a Sagrada Familiát is folyamatosan építik. Az állatkert vezetése is egy ilyen műfaj, hiszen folyamatos a megújulás. Az állattartási technikák fejlődnek, szigorodnak a jogszabályok, melyek az állattartást lehetővé teszik. Ezek persze rendkívül hasznosak, mert a látogatónak és nekünk is az a legfontosabb, hogy az állatok jól érezzék magukat.”

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Persze már gyermekkorában részesült olyan élményekben, amiről egy átlaggyerek csak álmodozik. „Gyerekként az élmények és az újdonság ereje meghatározó. Nem volt egysíkú az életem, nem volt minden állatkert-központú. A növénytermesztés és a tenisz is az életem része volt. Igyekeztem normál gyerekként élni, de az élmények hatással vannak a felnőtt életemre és a mostani munkámra.” A sok élményből azért mégis akad néhány kiemelkedő. „Az emmeni állatkert egy meghatározó pont volt. Azt a fajta bemutatót láthattam, ami az állatkertek evolúcióját társas bemutatóvá alakította. Zebrát és antilopot egyszerre egy kifutón megcsodálni, úgy, hogy békében élnek egymás mellett. Ez egy valódi élmény volt. Ez az állatkertek jövője és ezt építjük mi is. Ne csak az állat érezze jól és otthon magát, de a látogatónak is élmény legyen. Érezze és lásson, tudja megcsodálni ezeket a kincseket.”

Mint egy családi vállalkozás…

„Az apa-fia kapcsolat a munkában nem ritka. Sok vállalkozás családi alapon működik. Szerencsés vagyok, mert édesapám szakmai tudását igénybe tudom venni. Ahogy az északiak mondják, nincs birtokunkban a bölcsek köve, tehát kérdezni sosem szégyen. Mindenkitől lehet tanulni, sőt kell is. A kettőnk személyisége más, de ez egy szerencsés helyzet, én a fiatalok vehemenciájával közelítem meg az egyes kérdéseket, míg ő inkább a kimértséget közvetíti. De szerencsére ez az év azt bizonyítja, hogy zökkenőmentes a kapcsolatunk. Az állatkerti műfajban előfordul, hogy családtagok dolgoznak együtt és olyan közösség alakul ki, amely 120%-ot tesz le az asztalra. A megszállottság és az őrület hajt minket, ez egy ilyen szakma. Az élet mindent felülír. Ember tervez, Isten végez és ez az állatkertre különösen igaz. Állatok érkeznek, és sajnos néha távoznak is. Meghatároz egy napot, hogy melyik állat milyen lábbal kel fel, persze százlábú esetében ez egy érdekes kérdés. Viccet félretéve, egyedi szinten kell figyelni arra, hogy az állatok mit igényelnek.”

Lépést kell tartani a változásokkal!

A laikusok többsége azt hinné, hogy a mai modernizálódott világban kevésbé van igény az állat- és növénykertekre, de a statisztika ezt cáfolja. „Egyre inkább előtérbe került a digitális világ, de ez nem pejoratív megállapítás. Ezt a technikai fejlettséget az állatkertek is tudják használni. Jó dolog a fejlődés, de önmagában nem menti meg az emberiséget. Ami megmenti, az az, hogy megtanuljuk értékelni a természetet. El kell fogadni, hogy az ember is egy faj, mely felelősséggel tartozik a természet iránt. A technológia az emberek életében meghatározó, de vágynak is a természetbe. Az állatkert a rekreáció tere. Magyarországon a látogatottság konstans nő és ez az európai trend is. A változás az elvárásokban vehető észre, fejlődik a látogatói kultúra és ebben nagy felelőssége van a zoopedagógusoknak. Ovis kortól nevelni kell a kicsiket a természet szeretetére és a környezettudatosságra.”

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

És hogy melyek a következő lépések? „Környezettudatos fejlesztésekben gondolkozunk. Debrecenben még nagy feladat, hogy kihasználjuk a napenergiát. Szeretnénk egy olyan élménykertet létrehozni az állatkert, a növénykert és a vidámpark egyesítésével, mely párját ritkítja.”

A témával Állatkertek Éjszakája címmel és sztárvendégekkel foglalkozik 17.10-kor a Ridikül mai adása. A vendégek Gajdos László, Szabó Péter és Nagy Gergely Sándor lesznek, valamint meglepetésvendégek is érkeznek a stúdióba.

A tegnapi adást ITT nézhetitek meg!