Csillagok

Szexualitás és az evészavar

Vajon mi köze van egymáshoz a szexnek és a táplálkozási zavaroknak? Több mint elsőre gondolnánk!

Mivel mindkét „tevékenység”, a szex és az evés is az alapvető ösztöneinkhez tartozik, önfenntartás és fajfenntartás, ezért mindenképpen van köztük összefüggés, ha az egyikben fellép bizonyos zavar, akkor a másikban is lehetnek rendellenességek.

A pszichológusok megfigyelték, hogy az elhízott, illetve az anorexiás nőknek a negyedét érte valami fajta szexuális abúzus élete során, ez a nagy szám bizonyítja a leghitelesebben, hogy a két dolog közt van kapcsoalat. Előfordulhat, hogy az evésbe vagy épp a nem evésbe menekülnek az áldozatok, de bizonyos esetekben a nők tudat alatt így próbálják elkerülni az újabb zaklatást: burkot növesztenek maguk körül, egy fizikailag is létező burkot, vagy pedig a nem evéssel, az extrém sovány kinézettel teszik magukat „nem kívánatossá”.

Fotó: Pexels.com/CCO License

Fotó: Pexels.com/CCO License

A fordítottja talán még nyilvánvalóbb, hiszen ha valaki hormonális vagy egyéb okokból meghízik, az onnantól kezdve már nem tartja kívánatosnak saját magát, nehezen alakít ki új kapcsolatot és egyszerűen megszűnik a szexuális élete. Az is előfordulhat, hogy ez annyira frusztrálja, hogy az evésbe menekül a csalódottság elől, még tovább hízik, még tovább nő az elszigetelődés mértéke. Ördögi kör, melyből szinte lehetetlen kitörni.

De a férfiaknak is jelenthet egyfajta menekülési útvonalat: az elhízás mentesít a szexuális teljesítési kényszer alól, aki nem akar beszállni a versenybe, az így egyszerűen kivonhatja magát. Kívül maradhat a harcokon.