×

Otthon

Hogy mi?! Zenei albumot adnak ki macskáknak

Ha eddig azon bánkódtunk, hogy nem vihetjük magunkkal cicusunkat az operába, akkor lehet, hogy lassan fordul a helyzet. Egy amerikai kutató ugyanis macskáknak készített zenei lemezzel tervez most befedni egy piaci rést. Ezzel új értelmet nyer a macskazene kifejezés!

A Music For Cats (Zene macskáknak) című lemez októberben jelenik meg a Universal Music gondozásában. A zenei album anyagát kifejezetten a cicáknak állították össze – számolt be róla az MTI a The Guardian online hévégi kiadása alapján. A zeneszámokat, öt klasszikus zenei kombinációt David Teie, a Marylandi Egyetem zenekutatója, az amerikai Nemzeti Szimfonikus Zenekar csellistája komponálta. A lemez elkészítésében a zenekar tagjai is közreműködtek. A muzsikát különösen a felajzott, ideges vagy korábban bántalmazott házi kedvencek megnyugtatására ajánlják.

Fotó: Unsplash/ Veronika Homchis

Fotó: Unsplash/Veronika Homchis

A lemezből egy Kickstarter honlapon meghirdetett kampány keretében már tízezer példányt vásároltak meg. Az album ötlete a tudós elmélete nyomán született: Teie úgy véli, nem csak az embernek van zenei érzéke, az egyes állatokban, köztük a macskákban is kialakul. A macskák esetében Teie teóriája szerint a kölyökkorukban hallott olyan kellemes hangokból, mint a madárcsicsergés, a tej szopása vagy az anyaállat dorombolása fejlődik ki. A zenész ugyanakkor úgy véli, a most elkészült lemez nem fog egyaránt tetszeni minden cicusnak, akad majd, amelyik kisétál a szobából, vagy ügyet sem vet rá.

Elgondolása szerint ugyanis „a macskák ízlése sem egyforma”. Teie – aki egyébként allergiás a macskákra – 10-12 éve dolgozik a lemezen, és mint megjegyezte, nagy elégtétel számára, hogy miután oly sokan nem értették, miért fontos számára ez a téma, most az album az egész világon kapható lesz.

A különleges vállalkozással egy eddig érintetlen piacra lép be a Universal Music – jelentette ki a lemezcég szóvivője, és hozzátette, hogy végtelen lehetőség áll előttük, például kutyáknak vagy lovaknak is készülhet hasonló album.