×

Otthon

Fenekestül felfordul a világ: baba született!

Egy nő életében a legnagyobb változást az jelenti, ha gyermeke születik. Ugyan van rá jó pár évtizede, és aztán kilenc intenzív hónapja a felkészülésre, a csöppség érkezése mégis teljesen felforgatja az egész család életét.

Eleinte minden percet hozzá kell igazítani, hiszen megélhetése maximálisan tőlünk függ. Bár sokat alszik, ha felébred, azonnal ennie kell, pelenkázni, altatni kell, játszani vele, na meg hordani védőnőhöz, oltásra, játszótérre, vendégségbe és ki tudja, még hány helyre!

Saját tapasztalatom még nincs ezen a téren, de rövidtávú terveink között már szerepel, így van elképzelésem arról is, hogyan fogom megoldani a helyzetet. Nagyon remélem leendő gyermekem, és saját érdekemben is, hogy vagány gyerek lesz, mert én biztos nem fogok egy helyben ülni vele. Ha hordozókendőbe teszem, utazhatunk: járjuk majd a várost, a természetet. Strapabíró fitnesz babakocsival fogok futni, otthon pedig őt súlyzóként használva fogok tornázni – ahogy nő, úgy fogok én is erősödni a sok emelgetéstől. Jelenleg nagyon mélyen alszom, légvédelmi ágyúval sem lehet felkelteni, de kíváncsi vagyok, fog-e változni, ha a szomszédban egy csöppség szuszog védtelenül. Abban biztos vagyok, tele leszünk babaholmikkal, mert már most is olvadozom az édes kis apró zoknik és kanalak láttán, de azt megfogadtam, hogy nevelési, egészségügyi tanácsot kizárólag a védőnőtől és anyukámtól fogok elfogadni. A kismamafórumokat és az okoskodó játszótéri anyukákat kizárom az életemből!

Fotó: iStock.com/Rohappy

Fotó: iStock.com/Rohappy

Kevesebb buli, több felelősség

De hogy ne csak a spekulációim kapjanak helyet e cikkben, megkérdeztem szerkesztőségünk többi, már édesanyaként aktívan helytálló tagjait is, ők hogyan élték meg a változásokat, amiket gyermekük hozott. Mit volt a legnehezebb elengedni régi életükből, és mi az, amiért megéri ez az egész.

Hírszerkesztőnk, Judit a következőképpen jellemzi a helyzetet: „a legnagyobb változás az, hogy gyakorlatilag megszűnt az addigi életem, szőröstül-bőröstül. Számomra a legnehezebb az volt, hogy a barátaim közül én voltam az első, aki szült, tehát az ő életük ment tovább a megszokott mederben, az enyém viszont kifordult a sarkából. Persze jöttek, látogattak gyakran, de az nem ugyanaz. Róluk volt a legnehezebb lemondanom, elengednem őket, s velük együtt a régi életemet.” A baba érkezésével baráti körünk jó eséllyel megváltozik, hiszen érdeklődési körünk is száznyolcvan fokos fordulatot vesz. Azonban gyermekünk egy egészen más értékrendet ad cserébe. „A legnagyobb öröm a gyerek, azon belül is azok a pillanatok, amikor valami újat csinál, amikor azt látod, hogy fejlődik, megfordul, felemeli a fejét. A kedvenc időszakom az volt, amikor elkezdett beszélni, s napról napra gyarapodott a szókincse, ekkor nagyon büszke voltam rá. Néha még a mai napig meglepődöm rajta: ülök a konyhában, csinálok valamit, amiről azt hiszem, nagyon fontos, teljesen belemerülök, ő pedig kijön, és mond egy többszörösen összetett mondatot, én meg csak nézek rá, hogy jé, te tudsz beszélni?”

 Anna szenior szerkesztőnk, ő a szülés előtti héten még dolgozott, de „az igazi változást az adta, hogy a kórházból való hazamenetel pillanatától kizárólagos és maximális felelősséggel tartoztam valakiért, akit nem ismertem, akiről csak elméletben tudtam, hogyan kell gondoskodni róla és hiába voltam fáradt, beteg vagy legyengült, az ő ellátását, szoptatását ettől függetlenül éjjel-nappal el kellett látni. Ha korábban nem, hát ilyenkor biztosan felnő, felnőtt lesz az ember… Ez a felelősség nagyon rémisztő volt!” Klisé, vagy sem, de az anyaság 7/24-es ügyeletet kíván meg tőlünk, hiszen túlélése tőlünk függ. „Ugyanakkor attól a pillanattól, hogy az első gyermekünk megszületett Anya lettem (ami szerintem egy nő életében a legboldogabb és legtermészetesebb pillanat, hiába épít az ember bármilyen karriert, gyermek nélkül az élet nem kerek egész) és Család lettünk, ami sokkal fontosabb köteléket jelent, mint a házasság. És még valami: amikor az embernek gyereke születik, azt hiszi, nincs a szívében több hely, mert a pici iránti szeretet csurig tölti azt. De amikor megszületik a második, harmadik, akárhányadik gyerek, akkor az ember rájön, hogy egy anya szíve a szüléskor spontán osztódik és minden gyerek ugyanakkora világegyetemet tölt be a szívében, egy cseppel sem kevesebbet.”

Fotó: iStock.com/Rohappy

Fotó: iStock.com/Rohappy

Hát, ilyen reményekkel várom én a gyermekáldást!

A témával Kisbabával az élet címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A vendégek Dobó Ági, Morvai Noémi és Péter-Szabó Szilvia lesznek, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

A tegnapi adást pedig ezen a linken tudjuk visszanézni.