Csillagok

„Legyetek boldogok, hogy ő a tietek” – Juliette Binoche Magyarországra érkezett

Ma kezdődik a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 18 játékfilm versenyez. A fesztivál díszvendége, Juliette Binoche francia színésznő a pénteki nyitónapon átvette a fesztivál frissen alapított Európa-díját.

Új programstruktúrával, erősebb versenyválogatással és minden eddiginél változatosabb szekciókkal jelentkezik az idei filmfesztivál, amely szeptember 18-ig tart. A versenyprogram új kisjátékfilmes és animációs egységgel, a CineNewWave-vel bővül, de elindul az új éjszakai vetítéssorozat, a Midnight Screenings is. Emellett újdonság a zenére összpontosító MusicDocs szekció, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségével (FIPRESCI) együttműködve az idén először meghirdetett Talent Campus.

A fesztivál díszvendége Juliette Binoche, a megnyitón a francia színésznő főszereplésével készült, Krzysztof Kieslowski Három szín: Kék című filmjét játsszák. Három szekcióban három magyar alkotás mozipremierjét is láthatja a közönség, a vetítéseket pódiumbeszélgetések követik. A nagyjátékfilmes versenyszekcióban először mutatják be Magyarországon Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjét, amely idén Karlovy Varyban elnyerte a Kristály Glóbuszt. A Kitekintő szekcióban lesz a hazai mozipremierje Tasnádi István forgatókönyvíró első filmrendezésének, a Memónak. A CineClassics fókuszában idén Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiája áll, de levetítik Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező teljeskörűen restaurált Szerelem és Egymásra nézve című filmjeit is. Makk Károly kapja az idén a fesztivál életműdíját. A Szerelem vetítése után a rendezővel Báron György filmesztéta beszélget.

Juliette

A színészet az igazság kifejezésének eszköze, épp ezért ebben a művészeti ágban is nagyon fontos az őszinteség – mondta Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő, a miskolci nemzetközi filmfesztivál díszvendége a fesztivál különdíjának átadása előtt tartott sajtóbeszélgetésen, a lillafüredi Palotaszállóban pénteken. A világsztár kiemelte, a színészet megmutatja, hogy mi mindenen megy keresztül az ember az életben.

Miskolc, 2016. szeptember 9. Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő érkezik a 13. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál sajtóbeszélgetésére a Lillafüredi Palotaszállóban 2016. szeptember 9-én. MTI Fotó: Vajda János

Miskolc, 2016. szeptember 9.
Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő érkezik a 13. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál sajtóbeszélgetésére a lillafüredi Palotaszállóban 2016. szeptember 9-én.
MTI Fotó: Vajda János

Juliette Binoche a beszélgetésen méltatta a magyar rendezőket is, különösen Tarr Bélát. Véleménye szerint a Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró a legnagyobb mester. „Legyetek boldogok, hogy ő a tietek” – fogalmazott a színésznő, hozzátéve, hogy Tarr Béla filmjei rengeteg embert megérintenek. Juliette Binoche megemlékezett a 2014-ben elhunyt Jancsó Miklósról is. Erős egyéniség kivételes látásmóddal és olyan provokatív politikai véleménnyel, amelyre szintén szükség van – méltatta a rendezőt. És persze ott van Nemes Jeles László, akit kiemelten kellene támogatni, hogy sokoldalúan kifejezhesse magát anélkül, hogy meg kellene felelnie – tette hozzá a művésznő.

Azt is elmondta, hogy csaknem egy éve fesztiválról fesztiválra jár. Utalt a következő munkáira, szerepel majd egy sci-fiben, amelyet Új-Zélandon forgatnak, azután részt vesz egy francia komédiában, és producerként is megmutatkozik majd.