Konyha

A pestót mindenki szereti!

Még egy kence receptjét közzétesszük ma, mert annyira szép idő van, hogy virul még az összes bazsalikom a gangon, kiskertben, ablakban, szüreteljük le, tegyük félre, s készítsünk belőle pestót!

Természetesen olasz eredetű szószról van szó, az 1200-as évekbeli ük-üknagyanyját még húsok tartósítására használták, mi már „csak” élvezeti cikként, 1910-ben jegyezték le először a pontos receptjét. Ha egy vérbeli genovai olasz jön hozzánk vendégségbe, ne ez legyen a főfogás, inkább csak említés szintjén hozakodjunk elő házi pestónkkal, de közép-európai szájnak kiváló ez a változat is. Az eredeti recept szerint ugyanis kell bele igazi olasz parmezán is (mondjuk mibe nem, a parmezán az olaszok Erős Pistája), de mi ezt elegánsan ki fogjuk hagyni belőle. Ennek több oka is van, legyen elég annyi, hogy a jó minőségű megfizethetetlen, közepessel meg inkább ne kísérletezzünk!

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Amennyi bazsalikomlevelünk csak van, azt mind tegyük a robotgépbe, ejtsünk mellé fokhagymát, pirított fenyőmagot, olívaolajat, sót, fehér borsot, s ha ragaszkodunk hozzá, valamilyen kemény sajt is mehet bele. Nyomjuk meg a gombot, s egy perc alatt kész is. Ha túl sűrű, mehet még bele olaj, ha túl híg, akkor fenyőmag. Kis üvegekben szépen eláll, de azért tegyük hűtőbe!

A pesto nem csak húsok mellé isteni, a legfinomabb tésztával: a világ legegyszerűbb vacsorájához főzzünk ki valamilyen csavart tésztát, picit olajozzuk be, öntsünk rá pestót, felezett olívabogyót, és kínáljuk meg egy kis sajttal. Tökéletes!