Siker

Zöld iroda, aminek nem a színe zöld – környezettudatosság a munkahelyen is

Ha otthon már igazi fekete öves környezettudatos háziasszonyok vagyunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, energiatakarékos a lakásunk kívül-belül, nem pazarolunk semmit, biotisztítószereket használunk, s még a kutya után is gyorsan lebomló papírzsákba szedjük a piszkot, akkor épp itt az ideje, hogy az irodánkat, a második otthonunkat is úgy alakítsuk, hogy megmaradjon ez a Föld nevű bolygó még sokáig.

Nem biztos, hogy mi vagyunk az ökofelelősök az irodában, de akkor is tehetünk szerény javaslatokat annak érdekében, hogy fenntartható környezetben töltsük el napi 8-10 óránkat. Kezdjük az egészen apró dolgokkal, mondjuk vigyünk pár cserepes növényt, cseréltessük le az izzókat, vagy legalább mi ne nyomtassunk ki fölöslegesen semmit, esetleg használjuk a papírok másik oldalát. De összeszedtük szépen, pontokban is a megvalósítandó feladatokat. EZT nyugodtan nyomtassuk ki, mondjuk egy tavalyi költségelszámolás hátuljára, és tegyük ki a falra! Bekeretezve.

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Térkihasználás

A kényelmes iroda hatékonyabb, és minél produktívabb a munkavégzés, annál gyorsabban végzünk, kevesebb energiát fogyasztunk ott bent, és több időnk marad saját magunkra, családunkra, otthonunkra, s az otthonunk környezettudatossá építésére.

Irodabútor

Válasszunk olyan irodabútort, melyet nem a világ másik feléről kell megrendelni, ilyen esetben nagyon megterheli a környezetet a szállítás és az extra csomagolás költsége. Válasszunk helyi gyártótól, kisiparostól dizájnertől, így nemcsak az útiköltségen spórolunk egy nagyot, de támogatjuk is a helyi gyártókat. Sőt, ha még hatékonyabbak akarunk lenni, vásároljunk használt irodabútort, nyilván azoknak sincs semmi bajuk, de ha mégis, hétvégi csapatépítő keretében újítsuk fel őket közösen a főnök egyik hétvégi telkén. Így jobban fogunk kötődni a darabokhoz, otthonosabban érezhetjük magunkat az irodában, s még produktívabban végezzük majd a munkánkat: win-win-win!

Étel

Ne rendeljünk, pénzkidobás, a csomagolóanyag, az üzemanyag pedig csak újabb felesleges terhelés a környezet számára. Inkább fedezzük fel a környéket, sétáljunk egyet ebédidőben, és együnk egy kis kifőzdében, ahol nem műanyag tányéron és evőeszközzel tálalják az ételt. Ha erre tényleg nincs lehetőségünk, akkor inkább vigyünk magunkkal otthonról dobozban ebédet!

Munkába járás

Cégautó helyett szorgalmazzuk inkább a cégbicikli, cégroller vagy a közösségi közlekedési bérletek beszerzését. Ha pedig elengedhetetlen a kocsi, használjunk közösen egyet, mellyel tárgyalásra járhatunk, beszerezhetünk, s szépen beoszthatjuk, ki viheti el azon a hétvégén megejteni vele a családi kirándulást.

Gépek

A takarékos izzókról már volt szó, de ne álljunk itt meg. Szereztessünk be víztakarékos csapokat és vécétartályokat, kézszárítót, éjszakára pedig áramtalanítsuk az összes gépet!

Fotó: iStock.com/Fastrum

Fotó: iStock.com/Fastrum

Ceruza, toll, tűzőgép

Ma már rengeteg környezettudatos irodaszert lehet beszerezni, melyek könnyen lebomlanak, vagy esetleg utántölthetőek, tovább lehet őket használni, mint a hagyományos társaikat. S a hulladékot is gyűjtsük szelektíven, és bizonyosodjunk is meg róla, hogy jó helyre kerülnek, miután elhagyják az épületet.

Csapatépítő

A banda összekovácsolására jó alkalom a túra, bowling, gokart, ivás helyett. Sőt, ha igazán zöldek vagyunk, menjünk, és újítsunk fel közösen játszótereket, parkokat, vagy fessünk a falra kisállatokat rendelőkben vagy a helyi kórház gyerekosztályán.