×

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Te + Én

Pikáns kapcsolat szex és sport között – izomból szeretni szabad?

A riói olimpia kapcsán ismét előtérbe került a szexualitás és a sport kapcsolata. Akadályozzák vagy épp kiegészítik egymást? Felpörgeti, elősegíti a teljesítmény növekedését, vagy épp ellenkezőleg? Miért tiltják egyes edzők, mások miért nem?

Az edzők között nincs abban egyetértés, hogy az önmegtartóztatás vagy a vágyak kiélése az, ami segíthet egy verseny előtt. Az ókori görögök még úgy gondolták, hogy a verseny előtti szex csökkenti a teljesítményt, no meg ott van Rocky, akit a filmben az edzője szintén eltiltott a nőktől, azt állítva, hogy csak legyengítik az aktusok. Muhammad Ali két hónapig élt önmegtartóztatásban a meccsei előtt, Marty Liquori amerikai futó pedig szó szerint ezt mondta: A szex boldoggá tesz, de aki boldog, az nem fut rekordot.” Mindeközben egyre több edző és sportoló véli úgy, hogy egy rövid összebújás épp hogy csökkenti a feszültséget verseny előtt, de csak akkor, ha a sportoló éjszaka ki is alussza magát.

Fotó: iStock.com/Denis Moskvinov

Fotó: iStock.com/Denis Moskvinov

Egyéjszakás kaland az olimpián

Az idei olimpián a brazil műugró páros, Ingrid Oliveira és Giovanna Pedroso pont a verseny előtti kicsapongás miatt kerülhetett az utolsó helyre. Oliveira elküldte (megkérte, kizárta, kiutasította? Nem tudjuk…) csapattársát közös szobájukból, hogy egy frissen megismert kenussal töltse az éjszakát, társa pedig másnap „beárulta” az edzőnél, és felbontotta a csapatot.

 

Ha olimpiáról van szó, a sportolók nemcsak sikerekről és bukásokról, de orgiákról, túltengő szenvedélyről és egyéjszakás kalandokról mesélnek, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, mi a véleménye erről Standovárné Bede Zsuzsanna szexuálpszichológusnak.

A szex és a mozgás közös pontja a test

A szexualitás és a sport biztos, hogy összefügg, de hogy miként, az korántsem annyira egyértelmű. A sport egészséges dolog, míg az élsport nem feltétlenül az. Míg a hobbiként végzett sport segíti a szexualitást, addig a fizikai túlterhelés – amit a versenysport okoz – már gátolja azt. Persze van az a macsószöveg, hogy a szexre mindig van energia, de ez csak az emberek néhány százalékára igaz, a maradékra nem. Azt el tudom képzelni, hogy egy verseny után a győzelmet lehet szexszel ünnepelni, vagy a veszteség után kárpótlásként egy kicsit bulizni, ezzel nincs semmi baj. Ennek ellenére az élsport szerintem nem támogatja, nem fokozza a szexualitást, csoda, ha a sportolóknak van idejük egyáltalán komoly kapcsolatra.”

Hogyan segíti a jóleső mozgás a szexuális életet?

Ha valaki olyan mozgást végez, amitől jól érzi magát, jó lesz a közérzete, az boldogabban érkezik haza. A sport közben endorfin termelődik, jobb lesz a közérzet, a sporttól jobb alakunk lesz, nő az önbizalmunk, így jobban érezzük magunkat a párkapcsolatunkban, vagy könnyebben alakítunk ki új kapcsolatokat, ha nincs. A szexhez kell a jó erőnlét, a kondíció; ismerünk olyan fiatal férfiakat, akik arról panaszkodnak, hogy fizikailag túl fáradtak már este a szexhez. Ha valaki túlsúllyal küzd, depressziós, annak ajánlani szoktunk valami olyan testmozgást, amiben végül örömét leli, ettől minden téren egészségesebb lesz.”

Fotó: iStock.com/ Hvoenok

Fotó: iStock.com/ Hvoenok

A jó szex kulcsa mégsem az edzőterem

Manapság nagyon elterjedtek az edzőtermek és edzések, így kompenzáljuk azt, hogy kevesebbet mozgunk, nem sétálunk annyit, legtöbben ma már ülőmunkát végzünk. Egyre többen járnak rendszeresen, akár mindennap vagy hetente többször edzeni munka mellett, fizikailag kimerülnek, és este már nem marad energiájuk a szexre, csak fekszenek a tévé vagy a számítógép előtt. Oly mértékben sosem szabad a kondicionálást túlzásba vinni, hogy az akadályozza egy pár szexuális életét. Persze aki egyedülálló, az sporttal vezetheti le a szexuális feszültségét. Egyes esetekben a sok sport miatt akár már nem is hiányozhat a szex, vagy az önbizalom-fejlesztésként, jó alakért elkezdett edzés átmegy öncélú edzésbe vagy kényszerességbe. Akinek azonban párja van, annak oda kell figyelnie arra is, hogy a szerelme hányszor szeretne összebújni vele.”