Csillagok

Kódok, melyeket mindenki ért, mégis képtelenség lefordítani szavakra: a zene ereje

Fontos lenne, hogy minden kisgyerek zeneszóban nőjön fel, de az még fontosabb, hogy ne erőltessünk semmit: ha neki van kedve, tanuljon hangszeren, de ha nincs, akkor inkább csak énekeljen, táncoljon.

 

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

„A zenei hang, az ének köti a kisgyereket legelőször, legbiztonságosabban az emberi világhoz.” (Vekerdy Tamás)

A gyermek, aki sok zenét hall már magzati korban, előbb tanul majd meg beszélni, sőt lelkileg kiegyensúlyozottabb lesz. A zene fejleszti a kommunikációt, de főleg az absztrakt gondolkodást. A hallás az egyik legelső érzékünk, amit megtapasztalunk, hiszen az anyaméhben még nem látunk, sötét van, a tapintásunk konstans, szaglásról még nem beszélhetünk, egyedül a hallás marad nekünk, szerencsére a magzatvíz jól vezeti a hangokat. Ott bent körülvett bennünket anyánk szívdobbanása, bélmozgásának hangjai, és természetesen hallottuk a külvilág zaját is, tompán. A szívdobogás hangja még a megszületés után is nyugtatóan hat a gyerekre, ezért emelik az anyák ösztönösen bal felükre, a szívükhöz a síró csecsemőt, kisgyereket.

A zene ősélmény

A zene minden eleme megtalálható a természetben, ritmus, dallam, hangerő, forma: tehát már az evolúciós törzsfejlődés során is találkoztunk vele, azt is mondhatjuk akár, beépült a DNS-ünkbe. Sőt, az is valószínű, hogy az ember előbb kezdett el énekelni, mint beszélni. Az érzelmeink és a hallásunk párhuzamosan fejlődhetett, így lehet az, hogy a dallamhoz nagyon gyakran érzelmek is kötődnek. Talán ezért van, hogy a különböző ritmusú, színű hangok jelentést hordoznak, amit minden emberi lény egységesen megért, képesek üzenetet közvetíteni, mintha olyan kódok lennének, amelyeket mindenki ért, mégis képtelenség lefordítani őket szavakra. Az első kapcsolatteremtés is hangon keresztül történik azzal, aki gondoz minket. Pont ezen alapul a zeneterápia is, hiszen a zene, az ének a hangszerek által szavakkal el nem mondható érzelmeket, hangulatokat fejezhetünk ki.

Fotó: iStock.com/Rohappy

Fotó: iStock.com/Rohappy

A zene gyermekkorban

A zene egy semmihez sem fogható komplex élmény a gyermek számára, őt még nem kötik a betanult sémáink, sokkal könnyebben, szabadabban szárnyalhat képzelete a zene segítségével. A kisgyerek csak olyan tevékenységek közben fejlődik, amely örömet szerez neki, ezért nem szabad sosem erőltetni, mert lehet, hogy egy életre megutálja. Nagyobb gyermekeknél, iskolásokkal persze más a helyzet, ott fontos, hogy a kitartásukat is eddzük. Beszéljük meg vele év elején, amennyiben belefog egy hangszerbe, azt onnantól kezdve nyúzni kell, mert az elején bizony elképzelhető, hogy nem lesz sikerélménye egy darabig. Tudatosítsuk benne, hogy idő és kitartás szükséges a sikerhez és a szép hangokhoz, az élményhez és az örömhöz. Mindig támogassuk és ösztönözzük (vigyük) a zeneórákra, legyünk következetesek, és ne engedjük meg a lógást.

De mérjük fel mindig higgadtan is a helyzetet, és ha azt látjuk, nagyon nem megy, s szorongásos tüneteket produkál, pláne testieket, akkor engedjük el a hangszerrel együtt a kötött zeneórákat, s próbáljunk meg otthon együtt zenét hallgatni, játékos formában megszerettetni vele.

A témával A zene ereje címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai, 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A vendégek Rakonczai Imre, Harsányi Levente és Kohánszky Roy lesznek, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba!

A tegnapi adást pedig ezen a linken nézhetjük meg!