Csillagok

Máig rejtély, miről szólhat a világ legérdekesebb könyve

A világ legtehetségesebb kódfejtői sem jutottak zöldágra a világ egyik legtalányosabb kötetével, melynek sem a tartalmát, sem a nyelvezetét nem értjük, de még a keletkezésének évszázadát is csak tippelni lehet. Most replikákat készítenek belőle, hátha végre valaki közelebb juttatja az emberiséget a megoldáshoz.

1912-ben Wilfrid Michael Woynich lengyel származású amerikai antikvárius egy olaszországi villa kéziratainak eladásakor vásárolta meg a világ egyik legnagyobb talányának számító kötetet, a később róla elnevezett Woynich-kéziratot. A kötettel kapcsolatban lényegében semmit nem tudunk azon kívül, hogy az elmúlt néhány száz évben hol, milyen könyvtárakban vagy magángyűjteményekben volt fellelhető.

Amit tudunk róla, az nem valami sok

A híres kézirat Woynich halálát követően többszöri hagyatékolás útján végül ma a Yale Egyetem könyvtárában található. 234 lapból áll, mindössze 15 centiméter széles és 36 centiméter magas. A vizsgálatok alapján valamikor 1450 és 1520 között készülhetett, melyet a papír és a festék állapota, valamint azok alapanyaga is alátámaszt. Az oldalak jobb felső sarkában látható oldalszámozás, amely alapján körülbelül negyven oldal hiányzik a könyvből. Elméletileg több nagyobb fejezetet foglal magába, melyek valamilyen csillagászati, alkímiai és botanikai témában íródtak – de félig már ez is csak spekuláció. Az oldalakon több mint 170 ezer írásjel található, nagyjából 20–30 különböző írásjel azonosítható benne. És ami még biztos, hogy eddig egyetlen amatőr vagy hivatásos kódfejtő, kutató, történész vagy informatikus sem tudta azonosítani sem a könyvben található írásjeleket, sem az ábrákat, sem bármilyen ismert élő vagy holt nyelv logikáját.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Minden kódfejtő technikának ellenáll

A kéziratra egy 1639-es keltezésű levélben van először írásos utalás. Az elmúlt évszázadok sikertelensége okán természetesen többször felvetődött annak az eshetősége is, hogy a könyv pusztán egy jól sikerült csalás eredménye és annak valós jelentése és tartalma nincs. Ám ennek alátámasztására vagy megcáfolására tett kísérletek is kudarcba fulladtak. Még a szerző személyét is óriási tudományos vita veszi körül, felmerült már többek között Leonardo Da Vinci neve is. A kódolás vagy nyelvezet talányának megfejtésére számos kísérletet tettek annak felfedezése óta, Athanasius Kircher 17. századi kódfejtőtől egészen máig, többek között Stephen Bax híres nyelvészprofesszorig. 2014-ben Bax bejelentette, hogy rést talált a kódrendszerben és azonosított tíz szót, melyekből kiindulva talán megfejthető a szöveg tartalma. Azóta azonban nem sikerült előrébb jutni a dologban.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Világméretű összefogásban hátha sikerül

A könyvről készült nagy felbontású fotósorozat PDF-változata (ezen a linken) bárki számára hozzáférhető a neten, a lehetőség tehát adott annak, aki kódfejtői babérokra törne, vagy szimplán csak belenézne ebbe az érdekes kötetbe. Idén azonban a Yale Egyetem és egy spanyol kiadó bejelentették, hogy 898 darab tökéletes replikát készítenek a könyvből, melyet bárki megvásárolhat. Ezzel többek között annak az esélyét szeretnék növelni, hátha valaki végre képes lesz megfejteni a Voynich-kézirat titkát. A replikák még nem készültek el, de a nagyjából kétmillió forintos várható áruk ellenére a bejelentést követően rögtön megindult irántuk az érdeklődés.