Konyha

Igyunk növényi tejet!

Divatba jött kiiktatni a tejet az életünkből, ezzel párhuzamosan a növényi tejek is egyre inkább teret nyertek. Persze az igazsághoz hozzátartozik, a boltokban fellelhető kínálat sok helyen szegényes, és igen drágán juthatunk hozzá. Ha otthon állítjuk elő, sok pénzt spórolhatunk meg, ráadásul biztosak lehetünk abban, mi van benne. Ha egyszer kipróbáljuk, meg fogunk lepődni, hiszen nem is olyan bonyolult az egész, mint azt elsőre hinnénk.

Manapság azok is növényi tejjel kérik a kávét, akik valójában nem laktózérzékenyek. Ez is egy trendhullám, ami majd lecsillapodik – gondolhatjuk, miközben azon morfondírozunk, valóban olyan egészségesek?

Mit tud a növényi tej?

A növényi tejet a szkeptikusok gyakran nevezik műtejnek, miközben tény, hogy semmivel sem rosszabbak, mint a tehéntej. Valójában létezik olyan változat, amely több kalciumot tartalmaz, mint a hagyományos tej, ezen felül egészséges növényi rostokban is bővelkedik. Viszont fontos kiemelni, akkor járunk a legjobban, ha otthon mi magunk készítjük a különféle növényi tejeket. Úgy ízesíthetjük, ahogy csak szeretnénk, miközben biztosak lehetünk abban, hogy nincsenek benne  hormonok, hozzáadott cukrok, tartósítószerek,  adalékanyagok.

Milyen növényi tejek léteznek?

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Mandulatej

Többek között cinket, magnéziumot és E-vitamint is tartalmaz. Ez az egyik legfinomabb növényi tej, de a legdrágább is. Viszont ha otthon készítjük rendkívül gazdaságos, mivel mandulalisztet is készíthetünk a mandulatöretből, ami a tej leszűrése után megmarad. Így összességében jobban járunk, mint egy liter boltban megvásárolt mandulatejjel, amelyből nagyon nehéz olyan változatot beszerezni, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Hogyan fogjunk hozzá? Egy bögre (200 g) mandulához adjunk egy bögre vizet, és hagyjuk állni éjszakára. Reggel csöpögtessük le róla a vizet, öntsük turmixgépbe, kétszeres vagy háromszoros mennyiségű tiszta vízzel és jól turmixoljuk össze. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, egy kis mézzel. Ha elég erős a gépünk, pár perc alatt kész is. Ezután nincs más dolgunk, mint egy textilpelenkán vagy egy sajtkészítő kendőn keresztül szűrjük le a friss tejet. Öntsük jól lezárható üvegbe, 6 napig eláll a hűtőben. És mit tegyünk a leszűrt mandulatörettel? Semmiképpen ne dobjuk ki! Egy zsírpapírral kibélelt tepsibe terítsük szét, és alacsony fokozaton szárítsuk ki. (Villanysütő: 60–80 fok 4–6 óra.) Ha még finomabb mandulisztet szeretnénk elérni, száradás után tegyük be robotgépbe és szitáljuk át.

Kesudiótej

Talán ez a legfinomabb az összes közül. Hihetetlen, milyen egyszerű elkészíteni, ráadásul rendkívül krémes állaga van. Mivel könnyebben megpuhul, mint a mandula, elég két órára beáztatni, mielőtt elkezdjük összeturmixolni. Édesíthetjük juharsziruppal vagy néhány szem datolyával. Emellett rengeteg antioxidánst tartalmaz, hozzájárul a szív, valamint a csontok egészségéhez, és még az emésztésünket is elősegíti.

Rizstej

Ez az egyik legolcsóbb mind közül. Természetes cukortartalmának köszönhetően ezt sem szükséges külön édesíteni. Tetszés szerint fele arányban barnarizzsel is összekeverhetjük, ezzel növelhetjük a tápanyagtartalmát. Ugyanúgy be kell áztatni éjszakára, hogy megdagadjanak, megpuhuljanak a rizsszemek. Aztán reggel lehet is turmixolni.

Kókusztej

Kissé édeskés íze van már önmagában, így remekül illik édességekhez, de a reggeli kávéba keverve is igazán különleges. Arra azonban ügyeljünk, hogy eléggé magas a zsírtartalma, így nem mindegy, mekkora mennyiségben fogyasztjuk. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ha forró vizet öntünk hozzá, még zsírosabb lesz. Elég 4 órára beáztatni. Egy bögre kókuszpehelyhez adjunk három bögre vizet és mehet is a turmixgépbe. Sós ételekhez szintén jól illik: brokkoli- vagy sütőtökkrémlevesbe nagyszerű.

Fotó: iStock.com/ChamilleWhite

Fotó: iStock.com/ChamilleWhite

Szójatej

A hagyományos tejhez képest kevesebb cukrot és sót tartalmaz. Ezzel szemben a kalcium-, fehérjetartalma hasonló a tehéntejéhez. Ezt is szerencsésebb főételek kiegészítő összetevőjeként alkalmazni ahelyett, hogy magában kortyolgatnánk, mivel nem olyan finom, ha nem adunk hozzá valamilyen plusz édesítőt.

Zabtej

A házi zabtej nem áll el túl sokáig, mindössze 2-3 napig, ha hűtőben tartjuk. Viszont az alapanyagként használt zabpehely szinte bárhol beszerezhető, és igencsak laktató hatással rendelkezik. Sós ételekhez jobban passzol. Főzelékek, levesek sűrítéséhez is kipróbálhatjuk.

Összességében elmondhatjuk, a növényitej-készítés igazán kreatívvá tesz, és izgalmas kihívás kísérletezni az ízekkel. Csak első nekifutásra tűnik bonyolultnak, igazából nagyon egyszerű az egész. Utána pedig igazán különleges élmény a saját mandulatejünket kortyolgatni, ami ráadásul annyira finom, hogy utána legszívesebben mindig ilyet innánk. Aki mégsem szeretne pepecselni, annak érdemes megfontolni egy növényitejkészítő-gép beszerzését. Természetesen többe kerül az elején, de nagyon hamar behozza az árát.