Egészség

Őszi hajhullás, körömtöredezés: mit tehetünk ellene?

Itt az ősz, a nyári napsütés többé nem fakítja a hajunkat egy ideig, ám az bánatában is elhagyja a helyét, és hullani kezd – ami nem baj, mert legalább megy száraz bőrünkhöz és töredező körmeinkhez. Mit tehetünk ellene?

Amikor a levelek lehullanak…

… akkor a hajunk is hullik vele, egyfajta furcsa szolidaritásból. Az egész folyamatnak tényleg sok köze van a napsütéshez, hiszen még ha szárít is, ha fakít is, mindenképpen táplál és finom meleget ad. Mondjuk akinek szeptemberben is szép a haja, annak nagyon jó fodrásza van, vagy hónapok óta csak dolgozik, mert ilyenkorra már a sok klóros medencevíztől, széltől, tűző naptól fakult hajunk erősen igénybevett állapotban van. Azért a napsütés és a meleg hiánya mellett a friss gyümölcsök és zöldségek nélkülözését is meg kell említenünk az okok között. A piacon még belefuthatunk az őszi termésekbe, de a nyáriakat, azt a zavarba ejtő színkavalkádot nem hozhatjuk vissza – ezt pedig szervezetünk is megérzi. A lényeg az, hogy az őszi hajhullás egy pontig teljesen természetes folyamat, ahogy a körmök töredezése is, de ettől még nem kell belenyugodnunk.

Fotó: iStock.com/kzenon

Fotó: iStock.com/kzenon

Mit tehetünk a hajunkért?

Mindenképpen hagyjuk pihenni, tehát ne fessük, vasaljuk, szorítsuk lófarokba, hanem hagyjuk egy kicsit megnyugodni. Tápláljuk langyos természetes olajokkal, masszírozzuk a fejünket kókuszolajjal, olíva- vagy argánolajjal, ami épp jólesik, és hagyjuk a hajszálainkat is tocsogni egy fél órát hetente. Hajmosás után áztassuk egy kicsit gyógynövényes fürdőben! Ha elmegyünk bőrgyógyászhoz vagy hajspecialistához, valószínűleg ajánl majd olyan készítményeket, amik erősebbé tehetik a hajunkat. Ezeknek különleges összetevői is szép számmal vannak, de ami alapból segít, az a B-vitamin. Táplálja a hajat, fokozza a hajnövekedést, és a faggyútermelést is jó irányba befolyásolja. Ha komplex, multivitamin jellegű készítményt szedünk,  az megszüntetheti a szintén hajhullató hatású vashiányt, de vigyázzunk, hogy ne adagoljuk túl! Ha fogyókúrázunk, figyeljünk oda a megfelelő fehérjebevitelre, mert a keratin is fehérjéből épül fel. Ha töredező hajvégeinkkel van problémánk, lehet, hogy rézhiányban szenvedünk – ezt egyébként a hajra szintén pozitív hatást gyakorló cink rendszeres szedése is okozhatja. Együnk több teljes kiőrlésű lisztből készült terméket, aszalt gyümölcsöt, sok olajos magvat, hogy egyensúlyba hozzunk szervezetünket!

Tippek az egészséges körmökért

Kezdjük az alapokkal: ne rágjuk a körmeinket, és ne használjunk acetontartalmú, szárító hatású körömlakklemosót! A hajhoz hasonlóan vashiány, illetve ásványi anyagok hiánya is letörheti a körmeinket. Mivel ősszel sokkal gyakrabban mosunk kezet, vagy használunk kézfertőtlenítőt, a belső töltekezés mellett nagyon fontos, hogy kezünk bőre mellett körömágyunkat, körmeinket is hidratáljuk. Este krémezzük be vastagon a kezeinket, és húzzunk rá könnyű pamutkesztyűt, napközben pedig legyen nálunk könnyen felszívódó kézkrém!

Fotó: iStock.com/yuriyzhuravov

Fotó: iStock.com/yuriyzhuravov

Amikor kapjunk észbe

Ha a hajhullásunk aggasztó méreteket öltött, lehet, hogy nem árt kivizsgáltatnunk magunkat. Egy rossz fog, vagy valamilyen betegség is állhat a háttérben. A menopauza közeledtével a hajszálak elvékonyodhatnak, és akkor is többet hullathatunk el belőlük. Ez igaz egyébként minden hormonális változásra, tehát a terhességre vagy a szülésre is. Különböző gyógyszerek is fokozhatják a hajhullást, erről érdeklődjünk orvosunknál, és mindenképpen menjünk el legalább egy vérvételre, mert a körömtöredezésért meg a vashiány vagy épp az A-vitamin túladagolása lehet felelős. Ha beindult az őszi hajtás a munkahelyünkön, és úgy érezzük, megbolondulunk a stressztől, az is ritkíthatja a hajunkat, ahogy a fogyókúra elkezdése is. Figyeljünk oda testünk jelzéseire, zárjunk ki minden betegséget, gyulladást, és mindenképpen menjünk el bőrgyógyászhoz is!