Konyha

Müzliszelet házilag: inkább ezt egye a gyerek, mint a bolti vacakot…

A házilag készített müzliszeleteket mindenki sokkal jobban szereti – és nem is bonyolult elkészíteni őket.

Rizsliszt, glükóz-fruktózszörp, nedvesítőszer, maltodextrin, színezék, emulgeálószer, aroma. Mik ezek? Egy kedvelt müzliszeletmárka összetevői, természetesen a kevésbé szimpatikus hozzávalókra fókuszálva. Alapvetően egyik sem egészségtelen, sőt mi több, még akár természetesnek vagy természetazonosnak is mondhatók. Mégis, ha van lehetőség (vagyis idő) ugyanezt a müzliszeletet mindezen hozzávalók nélkül előállítani és a gyerek uzsonnásdobozába tenni reggel, akkor a receptek hiánya ne gátoljon meg senkit ebben.

Fotó: iStock.com/AlexPro9500

Fotó: iStock.com/AlexPro9500

A legtöbb müzliszelet alapja a zabpehely, amit valahogy rábírunk arra, hogy szelet formában maradjon, majd ízesítjük a nekünk tetsző hozzávalókkal: aszalt gyümölccsel, csokival. Vagyis a müzliszeletek alapja a granola.

Mi a granola?

A granola zabpehelyből, dióból, mézből vagy más édesítőszerből készült reggeli és/vagy müzlialapanyag, melyet aranybarnára sütve tárolnak és használnak fel. Gyakran dúsítják puffasztott rizzsel vagy egyéb extrudált gabonákkal, magokkal, aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval, de ízesíthető fahéjjal is.

Az alaprecept, sütéssel

Hozzávalók:
18 dkg zabpehely
5 dkg szezámmag
20 dkg aszalt gyümölcs
1 tojás
5 ek. méz

Az aszalt gyümölcsöket minél apróbb darabokra vágjuk. Felverjük a tojást, összekeverjük a mézzel és az olvasztott kókuszzsírral, majd az összes többi hozzávalóval. Sütőpapíron szépen elegyengetjük a masszát, kb. ujjnyi vastag rétegben. 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára pirítjuk. Még melegen formára vágjuk, mert ha megszilárdult, könnyebben törik – a sütőlapról viszont csak hidegen szedjük le, így nem esik szét.

Extra csokis müzli

Hozzávalók:
12 dkg zabpehely
5 dkg puffasztott gabonapehely
5 dkg méz
1 dkg kakaópor
10 dkg cukor
8 dkg vaj
10 dkg durvára aprított mandula, dió vagy mogyoró
10 dkg aszalt gyümölcs
1 tk. őrölt fahéj (elhagyható)
1 tábla étcsokoládé a mártáshoz

Megolvasztjuk és összekeverjük a vajat a mézzel és a cukorral, majd kissé besűrítjük. Hozzákeverjük a többi alapanyagot és nagyjából egyenletes állagúra keverjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15–20 percig sütjük, ez függ attól is, milyen vastagon terítettük szét. Langyosan szeleteljük, majd hagyjuk kihűlni. Végül felolvasztjuk a csokit és vagy belemártjuk a szeleteket, vagy rácsurgatjuk a müzlilapocskákra az olvasztott csokoládét. Hagyjuk visszadermedni.

Fotó: iStock.com/a_namenko

Fotó: iStock.com/a_namenko

Müzliszelet sütés nélkül

Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
2 ek. mag (szezám-, napraforgó- vagy tökmag)
15 dkg méz
6–8 dkg aszalt gyümölcs
4–5 dkg dió, mandula vagy mogyoró
igény szerint csoki a tetejére

Mivel itt az egész szeletet a müzli tartja össze, érdemes egészen apróra vágni az aszalt gyümölcsöket és a magokat – de nem pürésíteni, vagy őrölni, mert úgy elveszíti az élvezeti értékét. A mézen kívül minden hozzávalót keverjünk el egy tálban, majd öntsük rá a felmelegített mézet és addig keverjük, amíg el nem oszlattuk egyenletesen. Simítsuk sütőpapírra és legalább fél napot hagyjuk hideg helyen pihenni. Utána szeletelhető.