×

Konyha

Pestós tészta különleges kiegészítőkkel

A pestós tészta az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb vacsora, egy pohár borral pedig egyenesen a fenséges kategóriába emeli az este színvonalát.

A legeslegegyszerűbb recept szerint egyszerűen tegyünk egy teáskanál pestót a kifőzött tésztára, majd szórjuk meg parmezán sajttal, és már kész is a vacsoránk – de ha egy kicsit több időnk van, akkor ilyen-olyan kiegészítőkkel egészen kifinomult fogást is varázsolhatunk ebből az alapból.

Fotó: Unsplash/ Toronto Eaters

Fotó: Unsplash/ Toronto Eaters

Először is főzzük meg a szükséges mennyiségű tésztát, az állaga legyen al dente, tehát egy picit legyen kemény még a közepe. A zöld pestót – legjobb, ha házi, de a bolti is megteszi – keverjük ki azonos mennyiségű görög joghurttal, lassú tűzön felmelegítve, épp csak azért, hogy ne hűtse le majd a tésztát. E kettő, a tészta és a szósz az alap, erre pedig jöhetnek az ínycsiklandó kiegészítők – kedvünk szerint, ami épp van otthon, vagy egyszerre az összeset!

  • Kockázzunk fel személyenként egy negyed avokádót, és szórjuk rá ételünkre.
  • Lágy kecskesajtból szaggasunk darabokat, és ezzel tegyük még izgalmasabbá a fogást.
  • A parmezán sajt most sem rossz ötlet, ha kecskesajtot nem találtunk.
  • Koktélparadicsomokat felezve, nyersen, ropogósan, vagy sütőben egy kicsit megfonnyasztva.
  • Esetleg aszalt paradicsomot, hiszen ez minden ételnek napsugaras ízt kölcsönöz.
  • A fogás királya a buggyantott tojás lehet, aminek elkészítése nem nagy ördöngösség: forraljunk fel vizet, de ne lobogjon, épp csak gyöngyözzön a teteje. Törjünk fel egy tojást, és a tartalmát egészen közelről, egészben csúsztassuk bele a vízbe. Ezek után ne piszkáljuk, ne kavargassuk, ne sózzuk, csak hagyjuk pontosan három percig főni. Egy széles szűrőkanállal emeljük ki, csöpögtessük kicsit le, és helyezzük a tészta tetejére: a szinte szilárd fehérje és a lávaszerűen folyó sárgája tökéletes kombináció a pestós tésztával!

Jó étvágyat!

Ui.: A bort ne feledjük!