Csillagok

„Bárcsak mertem volna boldogabb életet élni!” – ezeket bánják meg leggyakrabban a haldoklók

Jó lenne, ha úgy tudnánk élni a mindennapjainkat, hogy életünk végén semmit se kelljen megbánnunk, de még jobb lenne, ha nem éreznénk, hogy bármit is kihagytunk, vagy pedig nagyon másként csinálnánk.

Gyermekként ideális esetben szinte sosem gondolunk a halálra, felnőttként pedig annyira lefoglal minket az élet, hogy ritkán jut eszünkbe, egyszer majd véget ér. Időskorunkban pedig egyre gyakrabban érint meg bennünket a halál szele, de akkor már lehet, hogy késő megtenni azokat a dolgokat, melyeket elszalasztottunk. Összeszedtük a leggyakoribb dolgokat, amelyeket idős emberek a halálos ágyukon megbántak, hogy nekünk még legyen időnk megtenni őket.

Bronnie Ware ausztrál nővér palliatív kezelés alatt álló betegeket ápolt hosszú éveken keresztül, s könyvet is írt azokról a dolgokról, melyeket leggyakrabban bántak meg a betegek.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

„Bárcsak lett volna bátorságom azt az életet élni, amelyiket én szerettem volna, nem pedig azt, amelyiket mások elvártak tőlem”

Nézzünk őszintén magunkba: tényleg úgy élünk, ahogy mi szeretnénk? Azt csináljuk nap mint nap, ami boldoggá tesz minket? A mellé fekszünk le és amellett ébredünk fel, akire igazán vágyunk?

„Bárcsak ne dolgoztam volna annyit!”

Most még bírjuk, most még megy a munka, nem fáraszt annyira, de miket hagyunk ki, mikről mondunk le a munkánk miatt?

„Bárcsak lett volna bátorságom kimutatni az érzelmeimet!”

Eleget mondjuk a családtagjainknak, hogy szeretjük őket? Tudják a barátaink, milyen fontosak számunkra? Tudja a gyerekünk, hogy számunkra ő a világ közepe?

„Bárcsak ne engedtem volna el a barátaimat!”

Van olyan, akit nagyon szeretünk, de már évek óta nem tudunk róla semmit? Ha igen, akkor keressük meg, nehogy késő legyen már.

„Bárcsak hagytam volna magamnak, hogy boldogabb legyek!”

Biztos, hogy igazán átélünk minden fontos pillanatot? Biztos, hogy el tudjuk engedni magunkat és feloldódni legalább naponta egyszer?