Konyha

Kedvezzünk a babánknak: bébiételt házilag!

Mindannyian szeretnénk egészséges, vegyszermentes ételekkel etetni a gyermekeinket, s ennek a legegyszerűbb és legolcsóbb módja, ha mi magunk készítjük el a picik ebédjét, vacsoráját.

Egyik nagy előnye, hogy bár időigényesebb, mint ha a bolti üveges verziót választanánk, mégis biztosak lehetünk benne, hogy csak olyan hozzávalók kerülnek bele, amiket mi választunk ki. Készítsünk el előre egy nagy adagot, majd fagyasszuk le a jégkockatartónkban, s így mindig rendelkezésünkre áll a megfelelő mennyiségű majdnem friss étel. Még az előre elkészített húst is lefagyaszthatjuk, akár kefires- vagy tejfölöspoharakban. Lényeg, hogy kis, jól kezelhető adagokat készítsünk elő.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Mikre kell odafigyelnünk?

Sohase sózzuk meg a csecsemőnek szánt ételt, mivel egyrészt egészségtelen, másrészt nem fogja érezni az étel valódi ízét. Kóstoljuk meg mindig, mielőtt megkínálnánk vele a kisgyermeket, megfelelő-e a hőmérséklete és az íze. Ehhez használjunk mindig tiszta kanalat, olyat, amit már nem teszünk vissza az ételbe, mert a szánkban lévő baktériumokkal esetleg a pici szervezet még nem tudja felvenni a harcot, pontosan ezért ne is fújjuk, ha meleg, inkább kevergessük, s ha egy mód van rá, ne a mikrohullámú sütőben melegítsük meg.

Ha visszafagyasztjuk az ételt, ne használjunk már eleve fagyasztott zöldségeket, mivel a dupla mélyhűtés nem biztonságos. Ilyenkor a legjobb a sütőtök, a krumpli és a sárgarépa, főzés helyett azonban inkább csak pároljuk őket, s sose tejjel vagy liszttel sűrítsük be őket, inkább a főző- illetve párolóvízzel.