Stílus

Varázskezek sorozat: A megmozdulásig élethű babák

Reborn, vagyis élethű babák készítésével egyre többen foglalkoznak. Különleges technikát és rengeteg türelmet igénylő hobbi, de a végeredmény elképesztő.

7–8 éve láttam először véletlenül reborn-babát az interneten és azonnal el is kezdtem kutakodni utánuk” – meséli Szabó Gyuláné Zsuzsi. Az alkotás iránti szeretetét a génjeiben hordozza. „Az egyedi kézimunka szeretetét anyukámtól örököltem, így számomra nem volt kérdés, hogy nekem nem csak kell egy reborn-baba, hanem én magam szeretném elkészíteni, megalkotni. Így találtam rá szintén az internet segítségével egy Amerikában élő neves reborn-művészre, akinek az alapok elsajátítását köszönhetem.”

Babák

Fotó: Szabóné Zsuzsi

„Lelkük van, amit a mamijuk puszilgat beléjük”

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kezd el valaki ilyen babákat készíteni. „Amióta az eszemet tudom, azóta szeretem a babákat. A miértjét már magam is próbáltam megfejteni. Talán az lehet, hogy én nagyon szeretem a gyerekeket és a felnőtt lelkem egy része még mindig gyermek maradt, aki nem felejtett el játszani. Talán azért, mert a reborn-babák számomra picit többek, mint egy baba. Hiszen a megszólalásig hasonlítanak egy igazi kisbabára. Mind egyedi darab, nincs belőlük két egyforma és ettől még különlegesebbé válnak. És ahogy egy kedves ismerősöm mondta: ezeknek a babáknak lelkük van, amit a mamijuk puszilgat beléjük.

Babák portré

Fotó: Székelyhídi István

Ha a babákra pillantunk, sok minden eszünkbe juthat, de a legtöbb embert talán az érdekli, hogyan születnek. „Amikor egy baba van készülőben, akkor kizárom a külvilágot, elfelejtem minden hétköznapi problémámat és csak arra a babára koncentrálok, akit valahol valaki már nagyon vár. Nagy öröm számomra, amikor visszajelzésként fotókat kapok egy-egy babáról és boldog tulajdonosáról. Komoly munka eredménye, hogy a babák valóban élethűek legyenek. Hőrögzítéses technikával dolgozom, ami azt jelenti, hogy nagyjából 25–26 réteg olajfestéket egyenként égetek rá a vinylre, ami ahhoz kell, hogy élethű hatást keltsen a baba.”

Babák

Fotó: Szabóné Zsuzsi

Sosem tudhatjuk, kinek mit jelent

Az emberek többsége ítélkezik a babák láttán. Vajon miért választanak az emberek reborn-babákat? „Én ezt soha senkinél nem firtatom. Pedig van olyan vevőm, aki elmondja, de engem mindenkinél köt a ‘babás titoktartás’. Persze név nélkül mondok azért egy-két okot. Van, akit a sok-sok évig kínzó pánikbetegségéből gyógyított ki egy baba. Van, aki egyszerűen csak egy különleges ajándéknak szánja egy kis- vagy nagylánynak ezeket a babákat. Van, aki pedig egyedül él és azért van ilyen babája, hogy legyen valaki, aki otthon várja őt. Sok-sok történetem van, de talán az a szívemnek legkedvesebb, amikor egy szellemileg sérült nagylánynak készítettem babát és ő, amikor megkapta, olyan szeretettel és gondossággal ölelte magához, hogy sok egészséges társa megirigyelhetné és példát vehetne róla” – részletezi Zsuzsi. „A reborn-babákról sajnos hazánkban kezdetekben egy rossz sztereotípia alakult ki. Én ezt erősen cáfolom, hiszen ügyfeleim között számos többgyermekes anyuka és teljesen egészséges felnőtt emberek vannak, akik egyszerűen csak szeretik a szépet. És hogy mit ad nekik? Valaki megtanulja, hogyan kell megfogni egy igazi kisbabát, hiszen ezek a babák fogásra is olyanok, mint egy igazi kisbaba. Ezáltal ha majd saját gyermeke lesz bátrabban, magabiztosabban fogja ellátni, felvenni. Van olyan, akinek a már felnőtt gyermekét varázsolom vissza egy baba képében a kezeibe. Ez egy szép dolog és sokan vannak, akik felnőtt korukra sem felejtették el a babázás szeretetét.”