×

Konyha

Ételek, melyeket feltétlenül ősszel együnk!

Vannak olyan ételeink, melyeket igazából ősszel érdemes enni, a bennük lévő tápérték miatt, az alapanyagokhoz való hozzáférhetőség okán, vagy csak egyszerűen azért, mert ilyenkor esik jól.

Haladjunk szépen sorba: ilyenkor, amikor kint már újra hideg van, jólesik mindenfajta leves az átfagyott szervezetnek. Az őszi gyümölcslevesben az a legjobb, hogy főzhetjük frissen termett gyümölcsökből: birsből, körtéből, almából. Kockázzuk fel őket, és tegyük fel főni nagy lábos vízben fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vaníliás cukorral és mézzel. Ha megfő minden, sűrítsük tejszínnel és egy kanál mézzel. De ha nem szeretjük az édes leveseket, akkor készítsünk sósakat, mondjuk fehérrépából. Ehhez kell fél liter zöldségalaplé, egy kevés méz, só bors és tejszín. A felkockázott fehérrépát olajon és mézen futassuk át, fűszerezzük, öntsük fel, majd ha megfő, sűrítsük tejszínnel vagy tejföllel.

Főételként ősszel mindenképpen vessük be a padlizsánt, mondjuk rakott formában, de számtalan receptet ajánlottunk már korábban is.  Ám ha meg szeretnénk jutalmazni magunkat egy hűvös októberi vasárnapon, akkor készítsünk csülköt sörben pácolva. Ennek az a titka, hogy a csülköt egy vagy két nappal a sütés előtt be kell pácolni olajos, borsos, fokhagymás pácban. Sütés előtt tegyük egy kis tálba, öntsünk rá fél liter sört, hogy lepje el teljesen és hagyjuk állni így egy órát mielőtt áttesszük egy nagyobb tepsibe. Süssük lefedve 2 órán keresztül.

Fotó: iStock.com/merc67

Fotó: iStock.com/merc67

Desszertnek pedig kár lenne kihagyni a sütőtököt, a szilvát és a céklát is akár: készítsünk céklás csokitortát! Szeleteljük fel, süssük 30 percig a céklát, majd keverjük össze liszttel, cukorral, sütőporral, kakaóporral, 3 tojással és egy kis olajjal, majd süssük ki egy tortaformában. A ganache-nak pedig főzzünk össze jó minőségű táblás csokoládét és habtejszínt, amit még forrón ráöntünk.