Konyha

Élet a konyhasón túl

A só az csak só? Mindegy, milyet használunk? Korántsem! A megfelelően kiválasztott, minőségi só ugyanis segít megőrizni az egészségünket.

Mégsem véletlenül írják be az egészséges ételek receptjeibe, hogy Himalája sóval készítsük el? Nem bizony! A modern sótlan konyha hajlamos elfeledkezni arról a tényről, hogy a szervezetnek nagy szüksége van azokra az ásványi anyagokra, melyek a sóban megtalálhatók, viszont nem a finomított asztali sóban, amivel az áruházak polcain találkozhatunk, hanem csak az eredeti kezeletlen, feldolgozatlan variánsokban.

Íme azok a legfontosabb sófajták, melyek kezeletlenek, megvannak bennük a szükséges ásványi anyagok, és ugyan nem is gondolnánk, de még az ízük is jobb.

Fekete indiai só

Más névekala namak, az indiai konyha legfontosabb fűszere. Érdekes módon a színe azonban nem fekete, sokkal inkább sötét rózsaszínes-lilás. Számos jótékony anyag található benne, mégis legfontosabb tulajdonsága, hogy képes méregteleníteni a szervezetet. Emellett nagyon jót tesz a bőrnek, és hisszük vagy nem, még a hajunk növekedését is képes segíteni.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Hawaii vulkáni só

A vörös színű hawaii só a szervezet számára legfontosabb 90 nyomelemből 89-et tartalmaz, s így ez a legtáplálóbb mind közül. A helyiek hisznek a különleges méregtelenítő erejében, s hosszú évszázadok óta használják tisztítási, tisztulási ceremóniák kellékeként.

Himalájai rózsaszín kristálysó

A hegységben található sókristályok feltehetően 250 millió évvel ezelőttről maradtak ránk, szintén rengeteg nyomelemet tartalmaznak, s csodás rózsaszín színben pompáznak. Az előbbiektől eltérően ez kifejezetten lágy ízű, éppen ezért rengetegfajta ételt készíthetünk vele, még édes ételekbe, süteményekbe is kiváló.