Mégsem véletlenül írják be az egészséges ételek receptjeibe, hogy Himalája sóval készítsük el? Nem bizony! A modern sótlan konyha hajlamos elfeledkezni arról a tényről, hogy a szervezetnek nagy szüksége van azokra az ásványi anyagokra, melyek a sóban megtalálhatók, viszont nem a finomított asztali sóban, amivel az áruházak polcain találkozhatunk, hanem csak az eredeti kezeletlen, feldolgozatlan variánsokban.
Íme azok a legfontosabb sófajták, melyek kezeletlenek, megvannak bennük a szükséges ásványi anyagok, és ugyan nem is gondolnánk, de még az ízük is jobb.
Fekete indiai só
Más néven kala namak, az indiai konyha legfontosabb fűszere. Érdekes módon a színe azonban nem fekete, sokkal inkább sötét rózsaszínes-lilás. Számos jótékony anyag található benne, mégis legfontosabb tulajdonsága, hogy képes méregteleníteni a szervezetet. Emellett nagyon jót tesz a bőrnek, és hisszük vagy nem, még a hajunk növekedését is képes segíteni.
Hawaii vulkáni só
A vörös színű hawaii só a szervezet számára legfontosabb 90 nyomelemből 89-et tartalmaz, s így ez a legtáplálóbb mind közül. A helyiek hisznek a különleges méregtelenítő erejében, s hosszú évszázadok óta használják tisztítási, tisztulási ceremóniák kellékeként.
Himalájai rózsaszín kristálysó
A hegységben található sókristályok feltehetően 250 millió évvel ezelőttről maradtak ránk, szintén rengeteg nyomelemet tartalmaznak, s csodás rózsaszín színben pompáznak. Az előbbiektől eltérően ez kifejezetten lágy ízű, éppen ezért rengetegfajta ételt készíthetünk vele, még édes ételekbe, süteményekbe is kiváló.