Csillagok

Így él egy modern balerina

Kislányként mindannyian szerettünk volna egy kicsit balett táncosok lenni! Rózsaszín tüllszonyában pörögni, forogni, kecses balettcipőben tipegni – igazi álomnak tűnt gyermekként egy balerina élete. Azóta megtanultuk, hogy a Hattyúk tava könnyed forgásai és ugrásai mennyire kemény munkát igényelnek, és a balett nem kifejezetten kényes királylányoknak való foglalkozás.

Vannak persze, akik ezek ellenére ezt a hivatást választották, ilyen például az amerikai, de jelenleg Ausztráliában élő Nicola Curry is. Arról mesélt, hogy hogyan telik egy napja, hogyan edz és miket eszik, és hogyan tölti szabadidejét a napsütéses Melbourneben…

Nicola Curry először New Yorkban, az American Ballet Theatre kötelékében dolgozott tíz évig. Majd beleszeretett egy ausztrál építészbe, és együtt Melbournebe költöztek, ahol jelenleg a The Australian Ballet társulat oszlopos tagja. Megnyerte a Telstra Ballet Dancer Award díjat is, ami az ausztrál balett egyik legrangosabb kitüntetése.

Azt gondolnánk, a balerinák szigorúan megszabott életében a hajnali kelés kötelező, de Nicola erre rácáfol: „általában fél kilenc körül kelek, de ez függ attól is, mikor próbálunk, és mikor kezdődik az előadás. Mivel sokat utazunk, ezért megszokott reggeli rutinom nincsen. Ébredés után megmosom az arcomat hideg vízzel, felöltözöm, és vagy otthon eszem valamit, vagy útközben beugrom egy kávézóba. Az Egyesült Államokban nem kávéztam, de mióta ide költöztem, azaz két éve, teljesen rákattantam a Flat whitera!” Nicola igyekszik legalább egy órával a próba kezdete előtt megérkezni a balettstúdióba, hogy pilatesszel bemelegíthesse testét. A pilates mellett jógázni is nagyon szeret – nem csoda, egy balerinának hajlékony és strapabíró testre van szüksége a tánchoz.

„Ebédre csak egy levest vagy szendvicset szoktam enni, mivel bármi nehezebb étel túlságosan elnehezít ahhoz, hogy délután is tudjak táncolni. Bűnös vágyaim legfőbb tárgya pedig általában egy friss croissant. De emellett persze igyekszem egészségesen enni, egy zöld smoothie például bármikor jöhet!”

Nicola legfőbb mottója az, hogy légy hálás. Szerinte a hála segítségével élhetjük meg az élet teljességét: „a tagadásból elfogadás, a káoszból rend lesz, és a zavar kitisztul a hála által…”